Zeewierteelt in

coalitieakkoord

De proef met de teelt van zeewier bij Texel moet uitwijzen in hoeverre het gebruik van biomassa in Noord-Holland verder kan worden uitgebouwd.

Dat komt naar voren in het coalitieakkoord dat de politieke partijen in Noord-Holland met elkaar hebben gesloten. Volgens de partijen (D66, PvdA, VVD en CDA) wordt de zeewierteelt bij Texel op de voet gevolgd. De proef wordt beschouwd als een innovatie op het gebied van "duurzame energie waarin Noord-Holland internationaal een koppositie kan innemen."

De proef, die vlak boven de Razende Bol plaatsvindt, moet uitwijzen of het mogelijk is over een paar jaar een commerciële boerderij op de Noordzee te realiseren voor zeewier, schelpdieren en eventueel getijde- en windenergie. Het zeewier zou vervolgens zowel als brandstof als als voedsel gebruikt moeten worden. Het gaat om een initiatief van de Stichting Noordzeeboerderij waarin Schuttelaar & Partners, Hortimare. Rederij Van der Zwan & Zn en het NIOZ samenwerken . Recent is een eerste lading suikerwier en vingerwier geoogst. Dat wordt naar verwachting in september geveild. De coalitiepartijen in Noord-Holland stellen zich in het akkoord wel op het uitgangspunt dat 'voedsel vóór brandstof' gaat.