Maria Tesselschade in het Muiderslot.
Maria Tesselschade in het Muiderslot.

Spullen Maria Tesselschade terug

Op een plek in Alkmaar waar vroeger Maria Tesselschade heeft gewoond, hebben archeologen glas, schoenen en speelgoed uit haar tijd gevonden. Het spul is vermoedelijk van haar.

Maria Tesselschade (1594-1649) is aan Texel verbonden dankzij haar vader graanhandelaar en dichter Roemer Visscher (1547-1620). Op kerstavond 1593 liep zijn vloot grote averij op bij de Rede van Texel, waarna hij zijn dochter een paar maanden later bij haar geboorte de naam Tesselschade gaf als verwijzing naar die beruchte kerstavond.

Het glas, de schoenen en het speelgoed werden gevonden In een beerput op de plek waar Maria Tesselschade vroeger in Alkmaar woonde (de Langestraat). Daar woonde ze samen met haar man Allert Jansz Crombalch (een gewezen officier) en hun drie dochters. De archeologen vonden verfijnde dames- en kinderschoenen en onderdelen van speelgoed, zoals een houten bal en een miniatuurservies. Er kwam ook een fragment tevoorschijn van een tekst in het Latijn. Deze wordt nog nader onderzocht.

Er werden fragmenten gegraveerd glas gevonden die vermoedelijk door Maria Tesselschade zelf zijn gegraveerd. Zij was graveerster en maakte net als vader gedichten. De fragmenten hebben volgens de archeologen grote gelijkenis met twee door Maria Tesselschade gegraveerde wijnglazen (roemers) die in het Rijksmuseum in Amsterdam staan. "Ze kunnen daardoor met grote waarschijnlijkheid concluderen dat de in de beerput aangetroffen exemplaren van haar hand zijn", aldus Kaap Skil in Oudeschild.

Daar was in 2013 nog een tentoonstelling over het bijzondere leven van Maria Tesselschade te zien. Zij maakte vroeger deel uit van de literaire kring rond de schrijver Pieter Corneliszoon Hooft (1581-1647) in het Muiderslot. Dit werd later de Muiderkring genoemd. P.C. Hooft wordt beschouwd als een van de grondleggers van een serieuze literaire cultuur in het Nederlandse taalgebied. Een van de zogeheten 'wunderkammers' in de maquettezaal van het museum in Oudeschild is geheel gewijd aan haar vader en de storm van kerstavond 1593 die haar de bijzondere naam opleverde.