IJsmaker René den Nijs van Bakker Timmer schept een roomijsje.
IJsmaker René den Nijs van Bakker Timmer schept een roomijsje. Foto: Gerard Timmerman

IJs van Bakker Timmer: Vers, ambachtelijk en van Texelse producten

Trek in een echt lekker Texels ijsje? Ga dan naar Tearoom Timmer in Den Burg, op de hoek Hogerstraat-Stenenplaats. IJsmaker René den Nijs van Bakker Timmer maakt sinds kort heerlijk room- en vruchtenijs. Dagvers, ambachtelijk bereid van Texelse melk en (seizoen)producten.

Bakkersijs om je vingers bij af te likken. In allerlei kleuren en smaken: vanille, stracciatella, hazelnoot, chocola, citroen, caramel, mango, aardbeien en noem maar op. Geschept in heerlijke bolletjes op een hoorntje of in een bakje. Een regelrechte smaaksensatie in het centrum van Den Burg. Naar receptuur van opa Jan Timmer, banketbakker in hart en nieren en grondlegger van het bedrijf. ''Opa maakte heerlijk ijs'', weet kleindochter Bea van Bakkerij Timmer. Het idee om het bereiden van ambachtelijk ijs na decennia weer op te pakken ontstond tijdens een bezoek aan de Bakkersbeurs. René: ''Er was een stand over hoe je zelf ijs kunt maken.'' Bea: ''Het sprak ons aan en past in onze traditie.'' René, tot voor kort timmerman van beroep, volgde een cursus ijs maken en bezocht workshops. ''Het idee was dat ik 's zomers ijs zou gaan maken, maar dat bleek al snel een illusie. Ik ben er nu bijna fulltime mee bezig. IJs maken is prachtig om te doen.'' Een beroep waarin hij zijn creativiteit en streven naar kwaliteit volop kwijt kan. ''Je doet het goed of niet.'' Hij maakt twee soorten ijs: roomijs en vruchten- of sorbetijs. ''Roomijs maak ik van melk van de Texelse boer, sorbet is op waterbasis en dus lactosevrij, bereid met verse vruchten, zoals Texelse aardbeien. Dagvers. 's Morgens haal ik de melk bij de boer. Ik pasteuriseer, dan volgens recept verwerken tot roomijs. Dat laat ik minimaal acht uur gekoeld rijpen. Vanuit die basis voeg ik de smaken toe. In de loop van de ochtend heb ik al snel een idee hoeveel ijs we die dag verkopen. Daar stem ik mijn productie op af.'' Het ijs voor deze middag staat in vriezer. Prachtig opgemaakte schalen met room- en vruchtenijs.

De bereiding gebeurt in een deel van de oude bakkerij aan de Hogerstraat, die verbouwd is tot ijsmakerij. Met onder meer een grote vriezer en ijsmachines uit Italië. Alles super schoon en netjes. René: ''IJs maken is hygiënisch werk. Voor ik begin desinfecteer ik alles. Het moet absoluut schoon zijn. IJs maken is voor mij ook een ontdekkingsreis. Wat is leuk en lekker? Als ijsmaker moet je het toch allemaal zelf een beetje uitdokteren. In beginsel werk ik met de basis van opa, maar de toevoegingen voor de smaken en afwerking zijn van mij. Geen Italiaans ijs, hun voorkeur ligt net iets anders. Bakkersijs zoals ik maak, is bereid van volle melk. Ik probeer de smaken zoveel mogelijk met het seizoen te laten meegaan. Nu verse Texelse aardbeien, straks Texelse peren. Ook met koekjes uit onze eigen bakkerij en ik heb allerlei andere ideeën.''

Je kunt als ijsmaker nóg zo overtuigd zijn van de kwaliteit, uiteindelijk is de klant de scherprechter. René: ''Ik maak het ijs, maar werk achter de schermen. Mensen herkennen mij dus niet als ijsmaker. Maar toen ik langs het terras liep waar mensen een ijsje zaten te eten, hoorde ik hen tegen elkaar zeggen dat ze het zo lekker vonden. Daar word ik heel gelukkig van.''

IJs van De Echte Bakker dus, verkrijgbaar bij Bakkerij Timmer in Den Burg, Hogerstraat 4. Eén bolletje voor €1,25, twee voor €2,25 of drie voor €3,-.