De Oekraïnse pianiste Ievgeniia Iermachkova treedt maandagavond 13 juli op in Den Hoorn.
De Oekraïnse pianiste Ievgeniia Iermachkova treedt maandagavond 13 juli op in Den Hoorn. Foto: Konstantin Briliant

Muzikaal toptalent

In het Hoornderkerkje opent de Oekraïnse pianiste Ievgeniia Iermachkova maandagavond 13 juli de concertreeks The International Holland Music Sessions (TIHMS). Het kerkje is het decor van klassieke concerten door internationale muzikale toptalenten.

De internationale selectie van veelbelovende musici is in Nederland om via coaching door erkende toppers, masterclasses en concerten nog eens een extra stap in hun ontwikkeling te maken. TIHMS biedt die gelegenheid sinds 1988. Veel talenten hebben er al aan meegedaan en de bovenste ladder van de klassieke muziekwereld bereikt. Ze zijn inspirerende voorbeelden voor regionaal muzikaal talent. Los van het plezier van het luisteren naar mooie muziek in de bijzondere entourage van het Hoornderkerkje. De grote klassieke componisten zullen voorbijkomen, maar er is ook werk van Scriabin, Mansurian, Ran en Freitas Branco te beluisteren.

De concerten bestaan uit een piano solo uitvoering, een combinatie van viool of cello en piano of pianotrio. De musici van de toekomst, die in Den Hoorn optreden, komen van vier continenten: Amerika, Azië, Australië en Europa. De concerten zijn op maandag- en donderdagavonden 13, 16, 20, 23, 27, 30 juli en 3, 6, 10 en 13 augustus, steeds aanvang 19:00 uur. Het volledige programma is te vinden op de website www.tihms.com.

Het pianospel van de Oekraïnse Ievgeniia Iermachkova die maandag 13 juli optreedt wordt geroemd om de artistieke uitdrukking en gouden klank. Eigenschappen die tot bloei komen in de Pianosonate nr. 13 van Wolfgang Amadeus Mozart en de Transcendante Etude nr. 12 van Franz Liszt. Ievgeniia brengt met twee composities van gloedvolle werken van Alexander Scriabin een hommage aan de componist die honderd jaar geleden werd geboren.

De entree bedraagt €16,-, met een CJP/Jongerenpas tot 30 jaar €8,-. Texelaars zijn volgens organisator Perry Reitsma van TIHMS meer dan welkom. ''We veronderstellen dat de bewoners van het eiland een meer dan gemiddelde interesse hebben voor onze concerten.'' Reserveren kan via www.texel.net.

Donderdagavond 16 juli is in het Hoornderkerkje een optreden van de jonge Estse pianist Karl Peterson, aanvang 19.00 uur.

Deze muzikant is bezig aan een interessante carrière. Zijn reeds doorleefde pianospel is te bewonderen in de Prelude in b van Johann Sebastian Bach en in de grappige Sarcasmen van Sergei Prokofjev. Hij besluit zijn recital met de Suite voor piano uit het ballet de Notenkraker van Piotr Iljitsj Tsjaikovski. De Hongaarse cellist Barnabás Baranyai en zijn landgenoot Adám Menyhei brengen na de pauze een afwisselend programma. Met louter hoogtepunten uit het werk van Ludwig van Beethoven en Piotr Iljitsj Tjaikovski en de kleurrijke Sonate voor cello solo van de ooit in Amsterdam woonachtige Hongaarse componist György Ligeti.

Ook donderdag bedraagt de entree €16,- en gelden dezelfde voorwaarden als voor de voorstelling van komende maandag.