Raad legt zich niet neer bij extra kosten

De gemeenteraad wil zich niet neerleggen bij de extra kosten die Texel naar alle verwachting vanaf volgend jaar aan de veiligheidsregio moet gaan betalen voor de geregionaliseerde brandweer.

Liefst drie moties namen de politieke partijen tijdens de laatste raadsvergadering aan om alsnog veranderingen tot stand te brengen. Het waren drie moties die de acht fracties in de raad gezamenlijk indienden, iets dat meestal aangeeft dat er echt wat aan de hand is. Gewraakt punt is de verdeelsleutel om de kosten voor de geregionaliseerde brandweer over de negentien gemeenten binnen de veiligheidsregio Noord-Holland Noord te verdelen. Het ziet ernaar uit de kosten per gemeente vanaf 2016 worden bepaald aan de hand van het aantal inwoners én de hoeveelheid geld die een gemeente uit het Gemeentefonds krijgt voor openbare orde en veiligheid. Dat betekent voor Texel dat de kosten stijgen van circa €1,2 miljoen naar ruim €1,6 miljoen per jaar voor de brandweerzorg. De raad zegt in de moties tandenknarsend 'te accepteren' dat hij zich voor komend jaar wel bij de voorgestelde verdeelsleutel zal moeten neerleggen, maar voor de jaren die daarna volgen moet volgens de raad nog eens heel goed naar de kosten gekeken worden. Volgens de raad moeten de referentiepunten, waar de verdeelsleutel op is gebaseerd, worden aangepast aan de hand van betrouwbare cijfers. Daarnaast zou er een regeling moet komen dat een gemeente per jaar maximaal vijf euro per inwoner meer kwijt mag zijn aan de brandweerzorg. Een stijging van vier ton is nu gemiddeld bijna dertig euro per Texelaar. Een bijdrage van €25.000,- tot €30.000,- die de veiligheidsregio jaarlijks van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor Texel ontvangt, moet volgens de raad in mindering worden gebracht op het bedrag dat Texel vanaf 2016 moet betalen. Volgens de gemeenteraad zou er vanuit de veiligheidsregio ook eens een 'aangepaste, gedegen en goed gemotiveerde meerjarenbeleidsnotitie' op tafel moeten komen waarop toekomstige begrotingen afgesteld kunnen worden. De discussie over de gewraakte verdeelsleutel wordt volgens de raad nu teveel overschaduwd door de begroting van de veiligheidsregio waar eveneens een hoop gedoe over is.

In de moties worden ook vragen gesteld over de verhouding tussen het stemrecht en de kosten die betaald moeten worden. "De gemeente Texel heeft binnen de regio 2,1 procent stemrecht over de begroting. Aan de bekostiging hiervan wordt zij echter geacht 4,3 procent bij te dragen. De gemeente Hoorn bijvoorbeeld heeft binnen de regio 11,1 procent van het stemrecht over de begroting. Aan de bekostiging hiervan wordt zij geacht 9,7 procent bij te dragen. In de voorgestelde bekostiging zal een inwoner van Texel 2.34 keer zoveel betalen als een inwoner van de gemeente Hoorn." Aangekaart wordt dat gemeenten niet kunnen vertrekken uit gemeenschappelijke regelingen als de veiligheidsregio, omdat dergelijke vormen van samenwerking verplicht zijn. In de motie wordt echter al wel het woord 'Texit' (verwijzend naar Grexit) gebruikt om aan te geven hoe de Texelse politiek over de ontwikkelingen binnen de veiligheidsregio denkt.