Afspraak met Defensie over inzet noodbrug

Straks wel een noodaanlanding aan beide zijden van het water, maar niet direct de bijbehorende noodbrug voorhanden. Dat zal volgend jaar even de situatie zijn met de noodaanlandingen voor de veerboot op Texel en in Den Helder.

De noodbrug, onderdeel van de noodaanlanding, ligt volgend jaar een paar maanden achter elkaar op Ameland. Dat is even lastig, omdat er in het hele Waddengebied maar één noodbrug voor alle veerhavens voorhanden is. De centrale ligplaats van de brug is Harlingen. Naar verwachting is hij tot augustus 2016 op Ameland.

Om te voorkomen dat er volgend jaar bij een eventuele calamiteit in Den Helder of op Texel echt zou worden mis gegrepen, gaat Rijkswaterstaat afspraken maken met Defensie over een alternatief. Dat liet Nancy Scheijven, directeur Netwerkmanagement van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord, donderdag weten bij de ondertekening van de contracten voor de aanleg van de nieuwe noodaanlanding op 't Horntje. Volgens Scheijven heeft Rijkswaterstaat al afspraken lopen met Defensie, maar zal er extra aandacht worden besteed aan de situatie die zich volgend jaar tijdelijk voordoet als de noodbrug op Ameland is. Bedoeling is dat, in het geval van een calamiteit, Defensie alsnog met een andere brug op de proppen komt die bij de noodaanlanding kan worden geïnstalleerd. Scheijven: "We kunnen de noodbrug op Ameland niet zomaar weghalen." Volgens protocol moet de noodbrug bij een calamiteit binnen 48 uur in de veerhaven zijn waar de noodaanlanding in gebruik wordt genomen. De brug wordt dan in een hefinstallatie gehangen. Dat betekent voor de veerboten van TESO dat in ieder geval de benedendekken gebruikt kunnen blijven worden.

De noodbrug is 22 meter lang, zes meter breed en 45 ton zwaar. Vrachtwagen en bussen kunnen er moeiteloos overheen rijden. Dat bleek onder meer vorig mei toen de noodbrug bij de noodaanlanding in Den Helder werd getest. Toen werden onder meer zeven vrachtwagens en twee schoolbussen via de noodbrug aan boord gereden. De noodaanlanding in Den Helder is op 6 augustus 2014 voor het eerst daadwerkelijk gebruikt. De reguliere installatie op de Helderse veerhaven was toen langere tijd afgezet voor politie-onderzoek naar een zelfdoding. De noodbrug lag op dat moment in Den Helder, waardoor de noodaanlanding snel in gebruik kon worden genomen.