Vanuit de schaduw worden prestaties tegenstanders bekeken.
Vanuit de schaduw worden prestaties tegenstanders bekeken. Foto: Job Schepers

Warmte getrotseerd

"Echt Franse omstandigheden", zo typeert Diana Kardijk (voorzitter van Jeu de boulesclub Den Burg) de zaterdag van het Open Texels Kampioenschap voor doublettes. De prijzen gingen uiteindelijk allemaal naar overkanters.

Ruim zestig jeu de boulers van heinde en verre trotseerden de warmte. Ondanks verhitte omstandigheden was de sfeer op de banen aan de Slingerweg in Den Burg gemoedelijk. "Prima weertje om even lekker te boulen. Je moet je gewoon niet te druk maken, genoeg drinken en zoveel mogelijk de schaduw opzoeken", vertelt één van de deelnemers. Vanuit de schaduw keken de deelnemers die even niet hoefden te spelen naar de verrichtingen van de tegenstanders. Ondertussen werd druk gediscussieerd over de prestaties, techniek en omstandigheden. "Liever deze hitte dan een harde wind. Dat beïnvloedt de wedstrijd veel meer", legt een Texelse bouler uit. Naast de Texelse vereniging deden er onder meer jeu de boulers mee uit Schagen, Den Helder, Schoorl, Rotterdam, Leusden en Utrecht. Verdeeld over zestien banen probeerden de duo's om de meeste ballen (variërend van 600 tot 750 gram) zo dicht mogelijk bij de but (het kleine balletje) te krijgen. "Maar er komt veel meer bij kijken. Je hebt dertien punten nodig om een wedstrijd te winnen, maar hoe groter het verschil met je tegenstander, hoe meer punten je krijgt", legt Diana Kardijk uit. Het kampioenschap begon om 10.15 uur, nadat de 'overkanters' met een bus waren opgehaald bij de boot. Om ongeveer 16.30 uur waren de winnaars bekend. De eerste drie prijzen zijn naar de overkant gegaan. Op de eerste plaats eindigden Gery Buis en Richard de Jong van Le Mille Iles uit Langedijk met 23 punten uit vier gewonnen partijen, tweede Anneke en Koen Verf van De Hakhorst uit Leusden met 20 punten uit vier gewonnen partijen en derde zijn geworden Geer-Janne Baakman (uit Rotterdam) en Bernard Baakman van Le Cailloux uit Langbroek met 27 punten uit drie gewonnen partijen. Zij kregen een mooie troffee plus een Texel 600 jaar stad- koek'. Beste Texelaars werden Peter Steffen en Louis van der Vis met 20 punten uit drie gewonnen partijen. "We kijken zeer tevreden terug op dit toernooi. Het is een van de grootste activiteiten van het jaar voor ons en dan is het heerlijk dat de omstandigheden zo goed zijn", vertelt Kardijk.


Zomercrossen

Atletiekvereniging Texel houdt aanstaande zondag de eerste van zeven zomercrossen bij Bos en Duin, Bakkenweg 16 in de Dennen. (zijweg 11 van de Pontweg). De laatste loop is op 23 augustus.

Inschrijven kan vanaf 10.00 uur bij Bos en Duin, de start is 10.30 uur. Jeugd tot en met 12 jaar loopt 1000 meter. Oudere jeugd kan twee kilometer lopen.

Volwassenen kunnen kiezen uit 4,3 of 8,6 km., een onverhard parcours met heuveltjes door de dennen.

Op woensdag 15 juli is de eerste van zeven strandlopen bij de Krim paal 28. Inschrijven vanaf 19.00 uur op het terras van het paviljoen. Senioren lopen 4 of 8 km. Jeugd tot en met 12 jaar loopt een afstand van 1200 meter. De laatste editie is op 26 augustus. Voor beide lopen geldt een inschrijfgeld van €1.50 (jeugd t/m 12 jaar) en €3,-. Men krijgt een blijvende herinnering en voor de jeugd zijn er prijzen te verdienen voor de eerste drie jongens en meisjes. Ook dingt iedere deelnemer mee in de loterij na afloop.

De uitslagenlijsten komen op www.avtexel.nl Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Rita Dogger 313387.