Het parkeerterrein achter Vogelensangh.
Het parkeerterrein achter Vogelensangh. Foto: Jeroen van Hattum

Kwestie Vogelensangh voorlopig opgelost met parkeervergunning

Het college heeft besloten om vijf speciale parkeervergunningen te verstrekken ten behoeve van de gasten van het logiesverblijf Vogelensangh en heeft hiermee het eerdere besluit herzien om geen bedrijvenparkeerkaarten meer te verstrekken voor dit doel.

Gezien de speciale omstandigheden gaat het college hiertoe over. De vergunningen zijn alleen bruikbaar voor parkeerterrein Vogelenzang in combinatie met een Texelvignet. Deze oplossing geldt voor de duur van de periode waarin er een definitieve oplossing wordt gerealiseerd. Die definitieve oplossing moet worden gevonden op het moment dat parkeerterrein Vogelenzang wordt heringericht.

In mei besloot het college om na 32 jaar geen bedrijvenparkeerkaarten meer te verstrekken aan de eigenaren van Appartementenverhuur De Vogelensangh aan de Kogerstraat. Hierdoor dreigde een parkeerprobleem voor de gasten van De Vogelensangh. "Het beleid van de gemeente is veranderd, daar zijn deze mensen het slachtoffer van", vertelde wethouder Frank Kingma toen op de commissievergadering. De situatie: In 1981 maakte de gemeente de Kogerstraat volledig autovrij. De toenmalige exploitant van Vogelensangh - familie Visser - maakte toen een afspraak met de gemeente. Omdat parkeren op het eigen terrein niet langer mogelijk was, zou de gemeente jaarlijks vijf parkeerkaarten verkopen. In de commissie stuitte dit op tegenstand van de commissieleden.

De nieuwe parkeervergunningen moeten jaarlijks aangevraagd worden, totdat een definitieve oplossing is gerealiseerd na de herinrichting van het parkeerterrein Vogelenzang. De kosten van de parkeervergunning worden gelijkgesteld aan de kosten van een bedrijvenparkeerkaart (€75,- per stuk). Dit jaar hoeft slechts de helft van het bedrag te worden voldaan.