De nieuwe drijvende steiger in de Waddenhaven.
De nieuwe drijvende steiger in de Waddenhaven. Foto: Jeroen van Hattum

Waddenhaven Texel breidt uit

Waddenhaven Texel in Oudeschild heeft ruim honderd meter aan nieuwe drijvende steigers in gebruik genomen. Volgens voorzitter Jook Nauta hoeft daardoor minder vaak een beroep op de gemeentehaven te worden gedaan.

De nieuwe steigers zijn gerealiseerd in de achterste havenkom langs de dijk die grenst aan de Waddenzee. Daar was volgens Nauta voldoende ruimte. "Het betekent een uitbreiding van de ligplaatscapaciteit. Aan deze steigers kan ook een belangrijk deel van de 'overloop' worden afgemeerd, die anders bij een volle Waddenhaven in de gemeentehaven terecht zou komen. In de gemeentehaven moet men ondanks de provisorische afmeermogelijkheden en het ontbreken van elke voorziening, toch nog steeds de 'hoofdprijs' aan havengeld betalen." Een verschil van mening daarover tussen de gemeente en de Waddenhaven is nog niet opgelost.

Alle hardhouten havenpalen waaraan de drijvende steigers op en neer bewegen zijn de afgelopen maanden vervangen door duurzame stalen exemplaren. Die zijn anderhalve meter hoger gemaakt omdat er vaker sprake is van extreem hoog water. De havenpalen zijn hergebruikt voor de nieuwe drijvende steigers. Er is ook honderden meters loopvlakken op de steigers vervangen door duurzaam composiet rastermateriaal. "Dat is geluiddempend en blijft stroef wanneer het nat is." De Waddenhaven heeft fors geïnvesteerd in de complete vernieuwing van de Wi-Fi op de haven. Daar zorgden MHIT van Martijn van Hengel en Kabeltex van Jaap Drijver in Den Burg voor.


Triatlon

De Texel Triatlon die morgen zou worden gehouden, is afgelast. Navraag van de organisatie bij verschillende instanties leerde dat het onverantwoord zou zijn om dan een triatlon te houden. Tussen 12.00 en 13.00 uur is het mogelijk dertig graden en de kans op onweer is ook niet uitgesloten. Volgens Benno Bakker van de organisatie zou het weer voor het zwemmen en het fietsen nog niet direct een probleem zijn, maar kan het dat wel worden voor het lopen. "Daarnaast hebben we ook rekening te houden met de negentig vrijwilligers en de vele bezoekers."