Zonnepanelen voor LED-verlichting

Zonnepanelen bij rioolwaterzuivering Everstekoog moeten straks voor de energie van de LED-verlichting zorgen.

Die zonnepanelen zijn er nog niet, maar volgens wethouder Eric Hercules weet de provincie ervan en zijn er geen grote drempels te verwachten. Volgens gegevens van de gemeente werd in 2012 voor 544 Megawattuur (MWh) aan stroom verbruikt voor de openbare verlichting. Dat is volgens wethouder Hercules 1,5 procent van het gehele energieverbruik op het eiland. Bedoeling is dat het stroomverbruik na de komst van de LED-lampen bij de openbare verlichting met tweederde wordt teruggedrongen.

Volgens Hercules zou het mooi zijn als vakantieparken en andere ondernemingen een voorbeeld aan de gemeente nemen. De gemeente hoopt dat Rijkswaterstaat en de provincie op een dag ook meegaan in de plannen om hun verlichting op de veerhaven en de Pontweg te verduurzamen. De operatie moet bijdragen aan het streven om Texel vanaf 2020 zelfvoorzienend te laten zijn op het gebied van energie. Het moet ook bijdragen aan de kernwaarde 'nachtelijke duisternis'. De sterrenhemel speelt straks een belangrijke rol bij de nachtelijke verlichting van het eiland.

De operatie moet tevens leiden tot lagere exploitatielasten. In 2012 gaf de gemeente €277.500,- per jaar uit aan beheer en onderhoud van de openbare verlichting. Bedoeling is de gemeente na de vervanging over de komende 25 jaren jaarlijks een gemiddelde exploitatielast van €252.000,- kent. Deze getallen worden genoemd in het raadsbesluit van november 2012. Meespelend is dat een hoop lichtmasten en armaturen aan vervanging toe zijn en dat wordt in september en oktober in één keer geregeld. Anders was dat telkens stukje bij beetje gebeurd en waren de exploitatielasten de komende jaren vermoedelijk opgelopen tot meer dan vier ton.

Met het project is een investering van €3,5 miljoen gemoeid. Daarvan komt €1,4 miljoen uit het Waddenfonds en €300.000,- is van de provincie Noord-Holland. De raad ging in november 2012 akkoord met het plan en de uitgave. De vervanging van de openbare verlichting had al eerder moeten plaatsvinden, maar liep vertraging op door een rechtszaak. Drie partijen die bij de aanbesteding buiten de boot vielen, stapten naar de rechter om de aanbesteding aan te vechten. In maart van dit jaar werden zij door de rechter in het ongelijk gesteld. Imtech, aan wie het werk werd gegund werd, heeft het onderhoud aan de armaturen voor de komende vijftien jaar afgekocht en een garantie van twintig jaar gegeven.