De Loodsbotter Texelstroom varend over de Waddenzee
De Loodsbotter Texelstroom varend over de Waddenzee Foto: Loodsbotter Texelstroom

Naar het verleden

In de Gouden Eeuw was de Reede van Texel 's werelds belangrijkste ankerplaats. Deze periode is Oudeschild dan ook toebedeeld binnen de festiviteiten omtrent 600 jaar stad. Soms lagen wel honderd schepen in de Waddenzee bij Oudeschild, te wachten op een goede oostenwind om uit te varen. De 18 meter lange maquette in Kaap Skil is een miniatuurweergave van hoe dit eruit moet hebben gezien. Een panoramafilm gebaseerd op 17e eeuwse zeeschilderijen en animatiefilmpjes in verrekijkers brengen de verhalen tot leven. Het avontuur start om 11 uur met een rondleiding bij deze grootste maritieme maquette van Europa. Aansluitend vertrekt vanuit de haven van Oudeschild Texels enig varende cultureel erfgoed; de loodsbotter Texelstroom. Het schip is in 1906 gebouwd voor het Loodwezen en inmiddels volledig gerestaureerd. Varend over waar voorheen de Reede was, geeft de schipper uitleg over de geschiedenis van het loodswezen. Met lunch aan boord. Zaterdag 4, 11 en 18 juli, € 27,50 pp (kind € 22,50). Start: 11 uur in Kaap Skil, aanmelden via info@kaapskil.nl of tel. 0222-314956.


Rondleidingen door Den Burg

Naar aanleidingen van brieven van Aagje Luijtsen worden er op maandag 6, 13 en 20 juli en maandag 12, 19 24 augustus rondleidingen gegeven door het oude centrum van Den Burg.

Aagje Luijtsen woonde rond 1780 in Den Burg. Haar man, Harmanus Kikkert, voer voor de VOC en was jarenlang van huis. Aagje schreef hem uitgebreide, liefdevolle brieven over haar leven op Texel, waarin ze heel openhartig was. Ze schreef over de kinderen, familie en vrienden en wat er allemaal voorviel. Ze geven een goed beeld van het leven in die tijd. Aangrijpend is haar relaas over het overlijden van haar zoontje, een kind dat Harmanus nooit heeft gezien. Negentien van haar brieven zijn bewaard gebleven en een aantal jaar geleden opgedoken in een Engels archief. Deze zijn te zien in de Oudheidkamer. De rondwandeling leidt langs plekken en gebouwen die in Aagjes leven een rol hebben gespeeld. Aanmelden voor 'In de voetsporen van Aagje Luijtsen' kan op de dag zelf vanaf 11.00 uur bij de Oudheidkamer, Kogerstraat 1, Den Burg. De wandeling begint om 12.00 uur en duurt ongeveer een uur.


Markt Oudeschild

Op de haven van Oudeschild ter hoogte van eetcafé De Kombuis vindt iedere vrijdag in de maanden juli en augustus een markt plaats. Deze duurt van 10.00 tot 16.00 uur.