D66: onderzoek crowdfunding

Het college zou moeten onderzoeken welke rol de gemeente het beste kan innemen om crowdfunding te stimuleren.

Dat stelt D66 in een motie die woensdagavond in de raadsvergadering wordt ingediend. Volgens de democraten is crowdfunding een groeiend alternatief op de kapitaalmarkt om tot financiering van startende ondernemingen en innovatieve projecten te komen. "Crowdfunding kan een goede aanvulling zijn op het bestaande aanbod van het verkrijgen van financiering voor onze lokale maatschappelijke instellingen, verenigingen en startende ondernemers."

D66 wijst er in de motie op dat in Nederland in 2014 voor €63 miljoen via crowdfunding is opgehaald. "Een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2013. En er zijn meer dan tweeduizend projecten en ondernemingen gestart door crowdfunding in Nederland alleen. Dat zijn klinkende feiten en cijfers."

D66 vraagt het college in de motie om uiterlijk 1 april 2016 de resultaten van het onderzoek te komen. De kosten zouden betaald kunnen worden uit het jaarlijkse budget van €50.000,- van het project 'Richting voor Economie.' Of het tot een dergelijk onderzoek komt, is afhankelijk van de opstelling van de overige politieke partijen.

Texel kent inmiddels meerdere initiatieven die zich op het eiland met crowdfunding bezig houden. Dat is onder meer Credion dat sinds 2014 een Texelse vestiging in Den Burg kent. Die vestiging is aangesloten bij Omnyacc. Begin 2015 meldde Zencap zich op de Texelse markt, nadat de fietsverhuur op 't Horntje daar een beroep op deed. Bij die organisatie wordt het kapitaal eveneens via crowdfunding gegenereerd.


Raadsvergadering

Dat raadsvergaderingen nogal laat kunnen worden, is niet bepaald een uitzondering. Dat ze laat beginnen wel. Zo begint de raadsvergadering van komende woensdag pas om 21.30 uur in de avond. Niet omdat de raadsleden zin hebben er nu eens echt nachtwerk van te maken, maar er is aan het begin van de avond eerst diploma-uitreiking op de OSG, waardoor niet iedereen meteen al zoals gebruikelijk om 19.30 uur in de raadzaal aanwezig zou kunnen zijn.