Raad wil bescherming wrakken op zeebodem

Amateurduikers moeten in de toekomst de mogelijkheid behouden om naar wrakken voor de kust te duiken.

Dat heeft de Texelse gemeenteraad bepleit tijdens een bijeenkomst van raadsleden van de vijf Waddeneilanden in Harlingen. Er is veranderende wetgeving voor onderwaterarcheologie op komst en volgens die nieuwe wetgeving zouden in de toekomst alleen nog professionele duikers op wrakken mogen duiken.

Volgens raadslid Astrid van de Wetering kleeft daar het risico aan dat wrakken definitief verloren gaan. Van de Wetering: "Nederland had een professioneel archeologisch duikteam, maar dat team is wegbezuinigd. Geef dan amateurduikers de gelegenheid om te duiken en spullen naar boven te halen voor musea voordat ze verloren gaan. Geef hen desnoods een opleiding om het te doen."

Het verzoek van Texel werd gesteund door de andere Waddeneilanden. Bedoeling is dat de burgemeesters van de vijf eilanden (het dagelijks bestuur van het samenwerkingsverband De Waddeneilanden) hun kanalen in Den Haag aanboren in de hoop amateurduikers alsnog een rol binnen de veranderende wetgeving te geven.

De vijf Waddeneilanden hebben dankzij een convenant met het Rijk (begin maart bekrachtigd) een eigen vertegenwoordiger in Den Haag rondlopen. Den Haag heeft zich in het convenant ook genegen getoond bij nieuwe wetgeving van te voren rekening te houden met de bijzondere positie van de eilanden.

Van de Wetering wijst op de rijke historie die met name op de bodem van de Waddenzee ligt. "Nederland is rijk geworden met wat er allemaal voor de Rede van Texel ligt. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Er staan nu mosselzaadvangstinstallaties vlak bij de wrakken op de bodem en als gevolg daarvan wordt ook veel zand weggespoeld."

De Waddeneilanden staan niet alleen in hun strijd om archeologisch erfgoed voor de kust te behouden. De nieuwe coalitie van de provincie Noord-Holland heeft in het coalitieakkoord opgenomen bij het Rijk te gaan bepleiten dat "zij haar verantwoordelijkheid neemt ten aanzien van de onderwaterarcheologie daar waar het rijkswateren betreft." In het coalitieakkoord van Friesland is niets over onderwaterarcheologie te vinden. In het samenwerkingsakkoord van VVD, PvdA en Texel 2010 wordt het belang van onderwaterarcheologie benoemd, maar verder niet diepgaand uitgewerkt.


Klimaatdoelen

GroenLinks is benieuwd in hoeverre de Texelse doelstellingen en beleidsplannen toereikend zijn om de CO2-uitstoot in 2020 ten opzichte van 1990 met een kwart te laten dalen. GroenLinks stelt de vraag naar aanleiding van een rechtszaak die Urgenda tegen de Staat had aangespannen. De rechter stelde Urgenda in het gelijk en oordeelde vorige week dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2020 tenminste 25 procent lager moet zijn dan in 1990. Het verzoek van GL komt woensdagavond aan de orde in de gemeenteraadsvergadering.