Grote Sterns bij Utopia.
Grote Sterns bij Utopia. Foto: Marc Plomp/ Vogelinformatiecentrum).

Jonge grote sterns Utopia geringd

In natuurgebied Utopia zijn zaterdag ruim driehonderd grote sterns geringd. Er broedden daar meer dan 6.000 paartjes en inmiddels zijn alle jongen al zo groot dat ze bijna kunnen vliegen. Per paartje zijn er één of twee jongen die nu bijna vliegvlug zijn.

Vorig jaar zijn er op Texel voor het eerst jonge grote sterns geringd. Ze worden dan aan één poot voorzien van een metalen ring met een uniek nummer en aan de andere poot krijgen ze een gekleurde ring met een grote, dus op afstand goed te lezen, nummer. Vorig jaar kregen ze witte ringen, dit jaar wordt het ringen herhaald en krijgen de meeste een gele ring waarvan de code begint met een T van Texel.

Doordat de kleurringen op afstand goed zijn af te lezen komen er dus relatief veel terugmeldingen van deze vogels uit geheel Europa. Wat blijkt: als de vogels net vliegvlug zijn, vliegen ze vaak een stukje naar het noorden om vervolgens via de Atlantische kust naar Afrika te vliegen. Daar blijven ze minimaal anderhalf jaar. Komend voorjaar is het dus afwachten of de jongen, die vorig jaar voorzien zijn van een Texelse kleurring weer terugkeren naar deze broedplek.