Kinderactiviteiten op de Groeneplaats in 2014.
Kinderactiviteiten op de Groeneplaats in 2014. Foto: Gerard Timmerman

Zomermarkten 2015

De diverse zomermarkten gaan deze maand weer van start. Den Burg kent zijn wekelijkse Zomermarkten, Den Hoorn de traditionele Hoornder Donderdagen en De Cocksdorp de vertrouwde Durpermarkten. Een overzicht.

De eerste Zomermarkt in Den Burg vindt plaats op woensdag 8 juli op de Groeneplaats, In totaal zijn er tien zomermarkten, georganiseerd door de Winkeliersvereniging van Den Burg. De markten beginnen elke woensdagochtend om 11.00 uur en eindigen om 17.00 uur. Elke week is er een ander thema. Het eerste thema is kunst, gevolgd door oude trekkers (15 juli), de kermis (22 juli), oldtimers (29 juli), een kindervermaakdag (5 augustus, vliegtuigen (12 augustus), de dag van de zee (19 augustus) en een afsluitende boerenerfdag (26 augustus). Tijdens de kunstmarkt op woensdag 8 juli laten ruim 25 kunstenaars onder meer keramiek, jutkunst en schilderijen zien. De muziek wordt verzorgd door Duo aan Zee (Belinda Laan en Maarten Tiggeler). Voor de kinderen treedt Wouter Weerman doorlopend op en er zijn gratis kermisattracties.

De Hoornder Donderdagen gaan komende donderdag 2 juli van start. De waren- en stoepenmarkten in Den Hoorn beginnen elke week rond 13.00 uur en duren tot circa 18.00 uur. De Hoornder Donderdagen worden tot en met donderdag 27 augustus gehouden. Het is een lint van kramen op de twee oudste wegen van het dorp. In de Herenstraat is de warenmarkt en op Klif zijn volgens de organisatie ''spannende rommeltjes en eigen producten" te vinden. Volgens de organisatie is een bezoek aan de markt ook goed te combineren met andere bezienswaardigheden en activiteiten in Den Hoorn. "Sommige donderdagen draait het Rad van Fortuin waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Andere donderdagen kunnen kinderen gratis worden geschminkt." Donderdag 16 juli wordt op het weiland naast het Hoornder kerkje de Dag van het Texelse Schaap gehouden. Donderdag 30 juli staat in Den Hoorn de Landbouwdag op het programma. Jeugdige Texelse muzikanten worden volgens de organisatie gestimuleerd tijdens de Hoornder Donderdagen op te treden en met de pet rond te gaan. Zij krijgen daarvoor een basisvergoeding. Aanmelden kan bij marktmeester Leen Bouthoorn, tel 06-15366768.

In de Kikkertstraat in De Cocksdorp wordt komende donderdag van 12.00 tot 19.00 uur de eerste Durpermarkt gehouden. De laatste is op 27 augustus. Er staan ook diverse andere activiteiten op het programma. Donderdag 9 juli is er van 19.00 tot 21.00 uur een touwtrekwedstrijd in het dorp en donderdag 23 juli van 19.00 tot 21.00 uur een kussengevecht boven een bak met water. Donderdag 6 augustus is er een frikandellen eetwedstrijd en een wedstrijd wie de sterkste man en vrouw van De Cocksdorp is. Donderdag 13 augustus is er stoelendans, donderdag 20 augustus is er een optreden van het Oudeschilder Visserskoor en op zondag 23 augustus is de finale van het ringsteken in De Cocksdorp. In september wordt het seizoen afgesloten met het Durper Tuinen- en Straatfeest (5 september) en de wielerronde (19 september).