Piepers in zee en kokkels op land

Wees voorzichtig met de verzilting van Texel. Die boodschap gaf Edo Kooiman (Texels Belang) woensdagavond tijdens de commissievergadering.

Volgens Kooiman bestaat binnen het agrarisch deel van Texels Belang het gevoel dat de verzilting oprukt en dat meer landerijen en sloten zout aan het worden zijn. "We poten de aardappels inmiddels in zee en de kokkels liggen op het land", zei Kooiman, verwijzend naar het experiment met de teelt van zilte aardappels en een aanstaand experiment bij De Cocksdorp om kokkels op het land te kweken.

Burgemeester Francine Giskes probeerde de zorgen weg te nemen met de opmerking dat diverse partijen in de zogeheten waterwerkgroep de afgelopen tijd met elkaar in gesprek zijn geweest over de vraag hoe om te gaan met het water. Verzilting kwam daarbij als een van de onderwerpen aan de orde. De partijen waren woensdag ook bij elkaar.

Ze lieten na afloop weten dat ze mede aan de hand van vijf workshops die het afgelopen jaar zijn gehouden, een TEXEL WATER document gaan opstellen. Dat document omvat een visie, een programma en een plan voor de toekomst en moet na de zomer gereed zijn. Bedoeling is dat het document de leidraad gaat vormen voor het waterbeheer op Texel.

Volgens Giskes wordt het document een opvolger van het Masterplan Water dat er vroeger op Texel was. Veiligheid en veranderende klimaatomstandigheden zijn andere zaken die volgens Giskes in het waterdocument aan de orde komen.


Optreden Aladdin in

stal Novalishoeve

Jeugdtheater Oberon uit Alkmaar speelt zaterdag 27 juni de voorstelling Aladdin in de stal van de Novalishoeve aan de Hoornderweg bij Den Hoorn.

De voorstelling, die om 14.30 uur begint, gaat over de straatboef Aladdin die ervan droomt aan zijn leven op straat te ontsnappen. Daar komt schot in als Aladdin opgesloten in de kelder van de sultan een lamp vindt met een onvoorspelbare geest die drie wensen voor hem zal uitvoeren. Aladdin en de geest maken vervolgens op een vliegend tapijt een magische en avontuurlijke reis, waarbij het de kunst is de lamp uit de grijpgrage klauwen van een boze tovenaar van de sultan te houden. Kaartjes voor het optreden kosten €7,50 per persoon. In de pauze trakteert Fabrizio Previti de bezoekers op versgedraaid boerderij-ijs.Het optreden is onderdeel van de Lange Juni.