Archief gaat mogelijk alsnog naar Alkmaar

Het archief van de gemeente gaat mogelijk alsnog naar het Regionaal Archief in Alkmaar. De gemeente voldoet niet meer op alle terreinen aan de (wettelijke) regels die de provincie Noord-Holland aan de kwaliteit van een archief stelt.

Dat komt naar voren uit de programmabegroting van de gemeente voor 2016. Daarin wordt een bedrag van €48.000,- per jaar genoemd voor aansluiting bij het Regionaal Archief in Alkmaar. Dat is omgerekend €3,50 per bewoner. Volgens het college waarborgt aansluiting bij het Regionaal Archief dat het archief van Texel "op professionele wijze wordt onderhouden en ontsloten." Het onderwerp riep woensdagavond tijdens behandeling in een commissievergadering beduidend minder emotie op dan negen jaar geleden toen er ook een voorstel van het college op tafel lag om het archief naar Alkmaar te verhuizen. Toen was onder meer de Historische Vereniging fel tegen. Van de politieke partijen stemde in september 2006 alleen D66 vóór een verhuizing naar Alkmaar.

Nu heeft de Historische Vereniging laten weten geen moeite te hebben met een verhuizing, omdat het tegenwoordig via internet veel makkelijker is om bij gedigitaliseerde archiefstukken te komen. Volgens bestuurslid Arthur Oosterbaan is wel als voorwaarde gesteld dat archiefstukken van Alkmaar naar Texel moeten kunnen komen als iemand er onderzoek naar wil doen. Dat zou dan moeten gebeuren in de archiefbewaarplaats in het gemeentehuis aan de Emmalaan. "Het is in een ledenvergadering aan de orde geweest en daar was het allemaal geen probleem." Wat digitaliseren betreft, zou volgens de Historische Vereniging de prioriteit aan het kadaster en de burgerlijke stand gegeven mogen worden. Burgemeester Francine Giskes liet op vragen van Edo Kooiman (TB) weten dat het niet voldoen aan de eisen van de provincie moet worden gezocht in de personele sfeer. Klimatologisch is alles in orde. Astrid van de Wetering (D66) vroeg zich af of het mogelijk zou zijn het oude archief op Texel te laten. Volgens Giskes wordt er dan echter gesplitst en dat is niet de bedoeling. Ze wees erop dat het Texels archief in Alkmaar ook goed toegankelijk is voor anderen die onderzoek doen.

Van de Wetering nam wel het woord kapitaalvernietiging in de mond, omdat na het raadsbesluit van september 2006 de nodige investeringen in het realiseren van eerst een archiefbewaarplaats in het voormalige gemeentehuis aan de Groeneplaats en later in het gemeentehuis aan de Emmalaan werden gedaan. Voor de Groeneplaats ging het destijds om €60.000,- en voor de Emmalaan om anderhalve ton. Het archief stond eerst in een archiefruimte, maar dat was in de ogen van de inspectie van de provincie niet toereikend. Opslag in een archiefbewaarplaats met strengere eisen aan onder meer de klimatologische omstandigheden voldeed wel bij de inspectie. Cees Hoogerheide (Sterk Texel) probeerde het college te waarschuwen dat de gemeente mogelijk een extra kostenpost wacht als het zogeheten oud notarieel archief van Texel dat in Haarlem staat op den duur ook naar Alkmaar gaat. "De kosten komen dan voor rekening van Texel."