Kritiek op omgang met korting

Een van de afspraken tussen het college en Woontij over het plan om 100 extra huizen voor de laagste inkomens te bouwen, stuit op bezwaar van de VVD en Texel 2010.

Het gaat om een afspraak dat Woontij de bouwgrond voor de sociale woningen voor €50,- in plaats van €100,- per vierkante meter kan krijgen. Als Woontij de huizen daarna binnen twintig jaar verkoopt, moet de korting terug naar de gemeente. Het gaat VVD en Texel 2010 een stap te ver dat Woontij na die twintig jaar de korting niet meer aan de gemeente zou hoeven terug te betalen. "Dan is de gemeente een flinke som geld kwijt", aldus Annie Hin (Texel 2010). Volgens beide partijen zou Woontij het geld dat bij verkoop na meer dan twintig op de bouwgrond wordt verdiend alsnog moeten terugstorten naar de gemeente.

Volgens wethouder Eric Hercules (wonen) zetten VVD en Texel 2010 met hun opstelling de toekomstige woningmarkt op slot. Hij wees erop dat woningcoöperaties tegenwoordig aan geld voor nieuwbouw moeten komen door bestaande huizen te verkopen. Mocht Woontij de nog te bouwen honderd huizen in de toekomst verkopen, dan kan de woningstichting de opbrengsten volgens de wethouder weer investeren in nieuwe woningen die tegen die tijd nodig zijn. Daarvoor is ook een termijn van twintig jaar in acht genomen. Hercules: "Je weet niet wat er tegen die tijd nodig zal zijn, maar er zullen altijd mensen met de laagste inkomens zijn."

Ben Zegeren (CDA) vroeg zich af in hoeverre de korting van het college voor Woontij mogelijk nog een compensatie is voor het project Waaldereind in Den Burg. Dat werd afgeschoten door de raad, terwijl Woontij al de nodige investeringen in het project had gedaan. Volgens wethouder Hercules was er geen sprake van compensatie. "Dit is een losstaand voorstel, waarmee een aantal schrijnende punten kan worden opgelost."

Verwezen werd naar de behoefte aan betaalbare woningen voor Texelaars. Dat was onder meer naar voren gekomen uit onderzoek naar het aantal ingeschrevenen op de wachtlijst van Woontij. Zegeren, zelf voorstander van betaalbare woningen voor mensen met lage inkomens, had vanuit zijn steunfractie nog wel de vraag in hoeverre er met de 100 extra huizen mogelijk voor leegstand wordt gebouwd.

Schuiringa vond dat wethouder toch beter op papier moet vastleggen dat het geld dat Woontij in de toekomst bij eventuele verkoop kan verdienen op de korting aan nieuwe huizen moet worden besteed. "Woorden verwinden, schriften verbinden." De raad moet nog een besluit nemen over de beoogde 100 extra woningen.