Donker waar het kan, zoals in het buitengebied.
Donker waar het kan, zoals in het buitengebied. Foto: Jeroen van Hattum

Bijeenkomst openbare verlichting

De gemeente houdt maandagavond 29 juni een informatiebijeenkomst bij Stayokay aan de Haffelderweg in Den Burg over de veranderingen die in de openbare verlichting gaan plaatsvinden.

Bedoeling is dat eind dit jaar alle openbare verlichting op het eiland uit duurzame LED-verlichting bestaat. De traditionele verlichting verdwijnt. Daar waar geen of minder verlichting nodig is (bijvoorbeeld het buitengebied) komt volgens de gemeente minder licht. Plekken waar de veiligheid vergroot moet worden, worden volgens de gemeente beter verlicht.

De gemeenteraad stelde in november 2012 een budget van €3,5 miljoen beschikbaar voor de operatie. Van dat bedrag komt veertig procent uit het Waddenfonds (€1,4 miljoen) en €300.000,- van de provincie Noord-Holland. Bedoeling is dat de vervanging leidt tot een besparing op de energiekosten en de kosten voor beheer en onderhoud. Volgens de gemeente is het ook goed voor het milieu en draagt minder licht bij aan de kernwaarde 'nachtelijke duisternis'. Het bedrijf Imtech Traffic & Infra uit Wormerveer gaat de operatie uitvoeren. De avond bij Stayokay begint maandag om 19.30 uur.