Hennie en Sjoerd Stevan.
Hennie en Sjoerd Stevan. "We hebben door de jaren heen wat tochten op de fiets gemaakt." Foto: Jeroen van Hattum

"In auto naar Texel ging het horloge af"

Met een paar vriendinnen uit Leeuwarden kampeerde ze vijftig jaar geleden voor het eerst op Texel. Sindsdien heeft Hennie Stevan-Bathoorn uit Winschoten het eiland elk jaar één of meerdere keren bezocht. "Naar Texel hoorde er gewoon bij."

Met veel plezier vertelt Hennie Stevan (73) over de allereerste vakantie bij de Turkse tent. Een van de vriendinnen had nog nooit gekookt en zou haar debuut maken met pannenkoeken en appelmoes. Per abuis had ze echter het beslag en de appelmoes vrolijk door elkaar gemixt, waarna van de beloofde pannenkoeken weinig meer terecht kwam. "We zijn maar een frietje gaan halen." Haar man Sjoerd Stevan (73) was er die eerste keer in 1965 nog niet bij, maar ook hij kreeg via de gezamenlijke vakanties snel de liefde voor het eiland te pakken. "Het was altijd heerlijk om naar Texel te gaan. Als ik in de auto stapte, ging mijn horloge af en mijn schoenen gingen uit. Naar Texel gaan, betekende dat je even geen verplichtingen had. Ook het soms uren moeten wachten op de boot in Den Helder was voor mij geen probleem."

Na het kopen van een eigen huis in 1970 bleef er weinig geld over voor andere zaken, maar de jaarlijkse vakantie op Texel werd in ere gehouden. "Een keer hebben we gekampeerd in een vierdehandstent op Om de Noord. We hebben toen alle geluk van de wereld gehad dat het de hele vakantie mooi weer is geweest." Met de opgroeiende kinderen stonden Hennie en Sjoerd weer op de Turkse tent. Hennie: "Je kon toen nog niet reserveren, dus ik ging vaak al meteen met de kinderen met de boot over, terwijl Sjoerd met de auto bleef wachten tot hij aan de beurt was. Bij de Turkse Tent hadden we een favoriet plekje op het reserveveld en daar ging ik vaak met de kinderen spelen, totdat Sjoerd er met auto was en we de tent konden opzetten." Met plezier wordt teruggedacht aan een man die ooit om twaalf uur 's nachts midden op de camping een aria zong. Of een paar buren die amper iets bij zich hadden. "Die zaten met een spijker een blikje open te tikken, maar daar hadden ze alle tijd voor, dus het was goed."

Het aantrekkelijke aan Texel? De rust, de ruimte, de natuur, de mooie plekken en vooral de mogelijkheden om te fietsen. "We hebben door de jaren heen heel wat tochten gemaakt." Ook bijzonder; het ontmoeten van Texelaars. "We hebben weerman Kees van der Werf nog gekend en we zijn bij lezingen van Jan Strijbos in De Cocksdorp geweest. Hij was al oud, maar hij kon prachtig over de natuur vertellen." De Geul en de Muy worden genoemd als een paar favoriete plekken op het eiland. "Het was prachtig om 's morgens vroeg met de boswachter mee De Muy in te gaan. En bij De Geul had je van die stille plekjes waar je geen mens zag.' Hoeve Vrij en Blij, De Krim, Oosterend en Dennenoord waren andere plekken waar ze in de loop der jaren verbleven. Drie jaar geleden werd het Motel Texel, omdat dat pal tegen het centrum van De Koog ligt. Hennie: "Ik ben moeilijker ter been geworden en daar hebben we een mooie plek op de begane grond." Vakantie vieren op het eiland gaat nog steeds prima, alleen het fietsen lukt niet meer. "Dat mis ik wel, maar dan pakken we nu maar de auto." In de loop der jaren werden ook diverse reizen naar het buitenland gemaakt, maar Texel was en bleef altijd vaste prik. "We zijn nu een week op het eiland voordat het hoogseizoen begint en als dat is afgelopen komen we weer een week."