Aanvragen bijzondere bijstand

Soms moet u kosten maken voor dingen die noodzakelijk zijn, maar die u niet kunt betalen. Bijvoorbeeld medische kosten, een wasmachine, een bijdrage voor kraamzorg, de sportvereniging of zwemles, een computer of het schoolreisje van uw kind.

Gelukkig kunt u dan bij de gemeente een beroep doen op de bijzondere bijstand. Misschien vindt u het lastig om een aanvraag te doen. Aarzel niet, want de regeling is er juist voor inwoners met een uitkering of minimum inkomen. Zo hoeft niemand buiten de boot te vallen. Er kunnen dit jaar meer mensen gebruik maken van de bijzondere bijstandregeling. De inkomensgrens is namelijk opgehoogd. Hierdoor kunnen alle Texelaars met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm en een laag vermogen bijzondere bijstand aanvragen. Dan gaat het bijvoorbeeld om bijzondere en noodzakelijke kosten, maatschappelijke participatie, een collectieve ziektekostenverzekering, woonkostentoeslag of rechtshulp. Zie voor een uitgebreidere beschrijving ook het artikel 'Rondkomen met een laag inkomen' op deze pagina.

Voor Texelaars die langdurig moeten rondkomen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm en die een laag vermogen hebben is er de inkomenstoeslag. Voor studenten met arbeidshandicap die geen andere inkomsten hebben dan de studiefinanciering is er de individuele studietoeslag.

Hoe werkt bijzondere bijstand?

Dien uw aanvraag voor bijzondere bijstand in voordat u kosten gaat maken. De gemeente kan dan beoordelen of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Als u naderhand een aanvraag indient, kan het zijn dat u de noodzaak en bijzondere omstandigheden niet meer kunt aantonen. Het is mogelijk dat u dan niets of niet alles vergoed krijgt.

Op www.texel.nl kunt u een aanvraagformulier voor bijzondere bijstand downloaden. Ook kunt u in het gemeentehuis of bij een van de dorpsservicepunten een formulier afhalen. Heeft u al eerder bijzondere bijstand ontvangen? Dan kunt u een nieuwe aanvraag ook digitaal indienen. Om te bepalen of u recht heeft op bijzondere bijstand, zijn een aantal gegevens nodig. Veel gegevens worden op het aanvraagformulier ingevuld, maar dat is niet genoeg. We zijn wettelijk verplicht een aantal bewijsstukken te vragen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om bewijzen van uw inkomen en spaartegoed, een geldig identiteitsbewijs en bewijsstukken van de kosten (proforma nota of offerte). Heeft u deze bewijsstukken recent laten zien aan de gemeente? Dan hoeft u deze niet opnieuw aan te leveren.