Recht op toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en woonkostentoeslag.
Recht op toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en woonkostentoeslag.

Rondkomen met

een laag inkomen

Iedereen moet de kans hebben mee te doen in de samenleving. Wanneer u weinig te besteden heeft, kan dat moeilijk zijn. Om daar zo goed mogelijk mee om te gaan kunt u zelf iets doen. Waar nodig biedt de gemeente een vangnet. Wat u zelf kunt doen en waar de gemeente u bij kan helpen, leest u hier.

Wat kunt u zelf doen?

Bijna iedereen kent het gevoel dat zijn of haar geld de portemonnee uit vliegt. Rondkomen met weinig geld is dan ook moeilijk. Om niet in de schulden te raken, is het belangrijk te budgetteren: hoeveel geld komt er binnen en waar kunt u het aan uitgeven. U heeft dan beter zicht op waar uw geld naartoe gaat en waar u eventueel op kunt besparen. Belangrijk hierbij is dat uw financiële administratie op orde is. Misschien kunt u uw inkomen verhogen, door bijvoorbeeld (meer) te gaan werken. Of misschien heeft u recht op toeslagen zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en woonkostentoeslag. Check www.berekenuwrecht.nibud.nl .

Waar kan de gemeente u bij helpen?

Schulden

Het Sociaal Team Texel kan u helpen overzicht te krijgen op uw inkomsten, uitgaven en eventuele schulden. Heeft u schulden die u niet meer kunt betalen? Dan is het misschien mogelijk om nieuwe afspraken te maken over de terugbetaling van uw schulden. Het Sociaal Team bekijkt samen met u hoe en door wie u daarbij het beste geholpen kunt worden.

Bijzondere bijstand

Ook kunt u via de bijzondere bijstand bepaalde kosten vergoed krijgen. Het gaat dan met name om bijzondere en noodzakelijke kosten. Dit kan opgaan voor allerlei activiteiten op gebied van sport, cultuur, educatie en welzijn. Zo is het mogelijk om zwemlessen voor het A- en B-diploma vergoed te krijgen. Ook is er een laptopregeling.

Voor iedereen moet het mogelijk zijn mee te doen. Voor kinderen geldt een maximale vergoeding van €300,- per jaar. Voor volwassenen geldt een maximale vergoeding van €150,-.

Voor financiële ondersteuning komt u in aanmerking als u een inkomen tot 120 procent van de voor u geldende bijstandsnorm en een laag eigen vermogen heeft. Hoeveel dit voor u is, hangt af van uw situatie. Bent u alleenstaand, ouder dan 21 jaar, is uw maandinkomen lager dan €1.153,- en uw vermogen minder dan €5.895,-? Dan kunt u gebruik maken van deze ondersteuning. Bent u gehuwd, ouder dan 21 jaar, is uw gezamenlijke maandinkomen lager dan €1.647,14 en uw vermogen lager dan €11.790,-? Dan kunt u ook gebruik maken deze ondersteuning. Ligt uw inkomen/vermogen boven genoemde grens, maar heeft u toch te weinig bestedingsruimte? In dat geval wordt uw draagkracht berekend. Het kan zijn dat u daardoor wel gedeeltelijk in aanmerking komt voor ondersteuning.

Meer weten?

Neem dan contact op met het Sociaal Team Texel. Als u financiële ondersteuning van de gemeente nodig denkt te hebben, is het belangrijk dat u contact opneemt voordat u de kosten maakt. Op die manier kunnen ze samen met u kijken: wat kunt u zelf doen en waar heeft u ondersteuning bij nodig. Bel naar 14 022 of kijk op www.texel.nl.