Plan voor 100 extra goedkope woningen

Texel krijgt de komende jaren mogelijk honderd extra woningen voor mensen met de laagste inkomens.

Burgemeester en wethouders en Woontij hebben concept-afspraken gemaakt om versneld tot de realisatie van de woningen over te kunnen gaan. De raad krijgt daarvoor binnenkort een voorstel voorgelegd. Als de politieke partijen daarmee instemmen en de afspraken tussen Woontij en het college hard worden, kunnen volgende stappen voor de beoogde woningen worden genomen. Wethouder Eric Hercules: "Met dit voorstel kunnen we voor de laagste inkomens versneld honderd woningen bouwen."

Bedoeling is dat de honderd woningen bovenop de huidige woningbouwplannen van Woontij komen. De woningstichting heeft volgens directeur Jan van Andel nu een kernvoorraad van zo'n 1400 sociale huurwoningen en dat worden er volgens de plannen straks 1500. De realisatie van de extra woningen moet vóór 2020 zijn voltooid. Het college is bereid Woontij een grondprijskorting te geven die alleen geldt voor de honderd woningen. De grond wordt uitgegeven in erfpacht. Mocht Woontij besluiten de woningen binnen twintig jaar te verkopen, dan moet de korting aan de gemeente worden terugbetaald.

Het plan komt voort uit intensief overleg tussen het college en de woningstichting. Er waren al langere tijd signalen vanuit de politiek dat er meer behoefte was aan betaalbare sociale huurwoningen en daar wordt nu op ingespeeld. Ben Zegeren (CDA) hield eerder deze maand in de raadzaal een pleidooi voor meer goedkope huurwoningen op het eiland. De PvdA pleitte vorig jaar voor goedkope tijdelijke huisvesting en Texels Belang stelde in zijn verkiezingsprogramma de vraag hoe Texelse jongeren weer in betaalbare woningen te krijgen. In het coalitieakkoord Samen Zelfstandig uit 2014 werd beschreven dat er een plan moest worden ontwikkeld voor het realiseren van tijdelijke, goedkope woningen.

Meespelend is eveneens het gegeven dat er inmiddels meer dan duizend woningzoekenden bij Woontij staan ingeschreven en dat dat aantal nog steeds groeiende is. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de ingeschrevenen actief op zoek is naar een woning. Uit de harde vraag concluderen Woontij en de gemeente dat er ondanks de bouw van woningen de laatste jaren, een achterstand is opgetreden. Bedoeling is dat de huren van de extra woningen lager worden dan de huren die nu voor huurwoningen van Woontij moeten worden betaald. De gemeente noemt in een rekenvoorbeeld prijzen die, met aftrek van huurtoeslag, variëren tussen de €230,- en €450,-.

College en Woontij lopen met het voorstel vooruit op een nieuwe woonvisie die eind dit jaar moet verschijnen. In de woonvisie wordt volgens de gemeente bepaald op welke locatie de honderd nieuwe huizen worden gebouwd en voor wat voor soort huishoudens het moeten worden. Hoewel versneld moet er wel rekening worden gehouden met procedures. Van Andel wijst erop dat onder meer eerst nog bestemmingsplannen moeten worden aangepast om de bouw mogelijk te maken.