Rechter matigt straf cokedealer

De meervoudige strafkamer van de rechtbank in Alkmaar heeft een 22-jarige man uit De Cocksdorp vrijdag wegens de handel in cocaïne veroordeeld tot een gevangenisstraf van 166 dagen, waarvan 150 voorwaardelijk en met aftrek van 16 dagen voorarrest .

De man moet ook 160 uur taakstraf verrichten en bijna €9.900,- aan criminele winst terugbetalen aan de staat. De straf van de rechter viel iets lager uit dan de eis van de officier van justitie twee weken geleden. Die vorderde dezelfde (voorwaardelijke) celstraf en werkstraf, maar wilde dat de Cocksdorper ook nog een oude taakstraf van 20 uur zou vervullen. Daarnaast schatte het Openbaar Ministerie (OM) de winst die hij met zijn handel had geboekt zo'n twee mille hoger in: bijna €11.000,-.

De rechtbank, die bewezen acht dat de Texelaar van 1 oktober 2011 tot begin december 2013 coke dealde op het eiland en zo'n twintig deels vaste klanten bediende, hield bij de strafoplegging weliswaar rekening met het strafblad van de man, maar woog daarnaast zijn jeugdige leeftijd mee.

Ook telde voor de rechtbank dat hij een vaste baan heeft gevonden en een opleiding wil gaan volgen. Bovendien heeft de man laten blijken dat hij vindt dat hij laakbaar heeft gehandeld.

De officier van justitie stelde twee weken geleden dat de Texelaar ruim twee jaar lang een "lucratief handeltje" in drugs had op het eiland. Hij haalde de cocaïne in Den Helder en was in die periode volgens de aanklager "behoorlijk actief" aan het handelen. De aanklager noemde hem "een drugsdealer van formaat" en "een van de vaste dealers" op het eiland. Ingekochte coke werd versneden en met winst aan de man gebracht. Hij leverde aan vaste afnemers en incidentele klanten. In totaal zou hij ruim €25.000,- hebben omgezet met de verkoop.

De man ontkende niet dat hij in de cocaïne heeft gehandeld, maar claimde dat de periode waarin hij dat deed veel korter was dan het OM voorhield. Tegenover de rechtbank benadrukte hij bovendien dat het steeds om relatief kleine hoeveelheden ging. "Ik zag mezelf niet als drugsdealer. Ik gebruikte zelf veel en vond het heel normaal dat ik ook wat verkocht. Aanvankelijk haalde ik het op bestelling voor vrienden. Later kocht ik gewoon in en kwam ik er wel vanaf."

Zijn arrestatie in 2013 schudde hem hardhandig wakker, zei hij bij de rechtbank. Over de zestien dagen die hij na zijn aanhouding vast zat zei hij "eens maar nooit weer". Drugs gebruikt de man niet meer. Ook zijn er geen contacten meer met het drugsmilieu.