Jordy Vinke aan kop in de Ronde van Oosterend.
Jordy Vinke aan kop in de Ronde van Oosterend. Foto: Willem Sangers

Vinke wint Oosterend

Jordy Vinke uit Oudeschild heeft zaterdagavond voor de derde keer de Ronde van Oosterend gewonnen. In de laatste meters versloeg hij Tom Slippens uit Schagen met wie hij lange tijd de kopgroep vormde.

Vinke en Slippens maakten er een tactisch spel van waarbij het de vraag was wie in de laatste ronde aan het langste eind zou trekken. Dat werd Vinke, nadat hij in de bocht van de Achtertune naar de Oesterstraat een gaatje had geslagen dat voldoende was om Slippens achter zich te houden. De twee kenden elkaar nog als vroegere ploeggenoten bij wielervereniging Alcmaria Vitrix in Alkmaar. Derde werd Thomas Boom die op circa een minuut achterstand over de streep kwam. Denise Betsema, de enige vrouw tussen de zestien deelnemers in de A-poule, zette een knappe prestatie neer door zich terug te vechten na materiaalpech dat ze direct na de start had. Ze wist nog even aan te haken bij Vinke en Slippens, maar eindigde uiteindelijk als dertiende in het peloton.

In de B-poule (recreanten) ging de overwinning naar Dave de Groot uit Nieuwe Niedorp. Duco van der Kuijl werd tweede en de derde plaats was voor John Betsema. De Groot was samen met zijn ploeggenoten Bas van der Meer en Tjalling Zijlstra speciaal voor de ronde naar Oosterend gekomen. Dat verliep via Thomas Boom. De drie konden ook bij zijn ouders logeren. De Groot was er enthousiast over hoe alles verliep. "Er gebeurt hier op het eiland ook veel meer dan we op het vasteland gewend zijn."

De overwinning schepte verplichtingen: De Groot kreeg de oranje leiderstrui omgehangen en dat betekent dat hij zijn in Oosterend verdiende punten zal moeten verdedigen bij de rondes van De Waal, Oudeschild en De Cocksdorp die in het verschiet liggen. De Groot zei er te zullen zijn. De B-poule kende 38 deelnemers, van wie zeven renners van de overkant. Onder de deelnemers ook Arnold 'Kets' Kaercher die voorgaande jaren speaker was bij de Ronde van Oosterend. Het was gaan kriebelen bij hem en daardoor zat hij dit jaar zelf op de fiets wat hem de 26ste plaats opleverde. Het commentaar was dit jaar opnieuw in handen van Edgar Klippel, aangevuld met commentaar van Tom Witte. Jongste deelnemer in de B-poule was de net 14 jaar oud geworden Wesley Huisman.

Winnaars bij de dikke-banden-race waren Wiebe Zoetelief (klasse 8-9 jaar), Diederik Jimmink (10-11 jaar) en Marit Bakker (12-13 jaar). Die wedstrijd kende 24 deelnemers. De snelste ronde op het 1313 meter lange parcours werd in de B-klasse gemaakt door Dave de Groot met een gemiddelde snelheid van 38 kilometer per uur. Vinke was met een rondje van 41 kilometer per uur de snelste in de A-klasse. Saskia Kooger en Sandra Bremer waren de Ronde-missen die alle winnaars huldigden. De sfeer tijdens het evenement was gezellig, er stonden een hoop mensen langs de kant te kijken.

De Ronde van Oosterend is de eerste in een serie van vier dorpenronden. De volgende ronde is zaterdag 18 juli in De Waal. Daarna volgen de Ronde van Oudeschild (zaterdag 22 augustus) en de Ronde van De Cocksdorp (19 september).