'Texelse' kunstenaar met werk op prestigieuze tentoonstelling

De jury van de Britse prestigieuze BP Portrait Award, de jaarlijkse internationale prijsvraag voor portretschilders, heeft onlangs bekendgemaakt welke drie schilderijen een kans maken om de prijs van 30.000 Britse ponden te winnen. De Nederlandse kunstschilder Raymond Huisman valt net buiten de hoofdprijzen, maar zijn werk gaat wel mee in de aansluitende tentoonstelling. Huisman woonde van 1967 tot 1983 op Texel en exposeerde hier diverse malen.

Dit jaar zonden kunstenaars uit 92 verschillende landen het recordaantal van 2748 portretten in. De jury, waarin onder meer de directeur van de National Gallery, Pim Baxter, en historicus Simon Schama zitting hebben, selecteerde 52 werken voor de tentoonstelling en wees de schilderijen van de Brit Michael Gaskell, de Spanjaard Borja Buces Renard en de Israëliër Matan Ben-Cnaan aan als mogelijke prijswinnaars. De winnaar wordt in juni bekendgemaakt.

Huisman zal dit jaar nog niet in de voetsporen treden van de enige Nederlandse winnaar tot-nu-toe, Wim Heldens, die de prijs in 2011 won. Zijn werk maakt echter wel deel uit van de tentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen, die van 18 juni tot en met 20 september wordt gehouden. Daarna reist deze tentoonstelling door naar Edinburgh (oktober 2015 t/m februari 2016) en Belfast (maart t/m juni 2016).

Raymond Huisman (1967) studeerde af bij Henk Huig aan de Gerrit Rietveld Academie. Hij verdiepte zich in de westerse realistische kunst, de wetten van het perspectief en de wijze waarop de menselijke geest omgaat met waarneming. Zijn dementieportretten nemen een bijzondere plaats in binnen zijn oeuvre. Op www.raymondhuisman.nl is zijn portfolio te bekijken.

Huisman is een zoon van Tjip en Nel Huisman, van bloemenwinkel Vespertina aan de Kogerstraat.