Motie Texel 2010 aangehouden

Texel 2010 heeft de motie "Veilig Verkeer Texel" die het tijdens de raadsvergadering indiende aangehouden. Het stuk kon niet rekenen rekenen op de steun van de andere partijen, die het te vroeg vonden.

In het stuk vraagt Texel 2010 aandacht voor verkeersonveilige situaties die direct aangepakt moeten worden. "Al in januari hebben wij het college gevraagd iets te doen om zebrapaden zichtbaarder te maken. Naast de al eerder aangekaarte onveilige zebrapaden gaat het hier om kuilen naast graskeien en een aantal plaatsen met gaten in de weg. "We moeten deze situatie niet bagatelliseren. We zijn kwamen met dit stuk door verontruste geluiden uit de burgerij. Zelf zijn wij ook wezen kijken bij de Vuurtorenweg, de Molenbuurt, de Spangerweg en vele andere plaatsen. Er zijn daar acute situaties die niet kunnen wachten op een mobiliteitsvisie. Ik hoop dat de gemeente en de raad hun verantwoordelijkheid nemen als er ongelukken gebeuren", sprak Henk Jonker zichtbaar geïrriteerd. De andere partijen hadden zijn inziens niet serieus genoeg gereageerd op zijn verhaal. De partij stelt voor om naast de periodieke inspectie van de wegen ook zinvol om signaleringen van de mensen van Gemeentewerken mee te nemen. "Zij komen immers overal op het eiland."

"Ik ben het op een paar punten met de heer Jonker eens. Als er gaten in de weg zitten moeten die direct gedicht worden", sprak Jaap Vlaming (GroenLinks). Dries Veltkamp (PvdA) gaf aan dat het zijn ervaring is dat wanneer dit gemeld wordt, dat een gat binnen een week gedicht is. "Als de raad hierover zou moeten beslissen duurt het een maand voordat dat gebeurd is." Hij kreeg met de opmerking de lachers op zijn hand. D66 gaf in de persoon van Astrid van de Wetering aan dat er eerder de week bij een bijeenkomst gesproken was over het kwaliteitsniveau van de wegen van Texel in de toekomst. Zij stelde voor om de motie aan te houden tot dat plan af is. Ook deze partij was wel van mening dat voor de acute gevallen via Gemeentewerken actie kan worden ondernomen. De partijen die daarna het woord namen (waaronder VVD, CDA en Sterk Texel) schaarden zich achter de woorden van D66. Zegeren (CDA) gaf als aanvulling aan dat men tegenwoordig voor alle signaleringen terecht kan bij de balie in het gemeentehuis en niet meer specifiek naar Gementeewerken hoeft."Dan komt het vaak sneller en beter goed dan wanneer wij er eerst nog over moeten vergaderen." Jonker hield de motie uiteindelijk aan, maar gaf wel aan dat geld bij hem "geen issue" is wanneer het gaat om verkeersveiligheid.