Halve eeuw ''boerengastvrijheid''

Een speeltuin die een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen uitoefent, vele soorten pannenkoeken, een authentieke boerderijsfeer, de plek aan de rand van het bos, de grote open haard en een betaalbare prijzen waarvoor een gezin nog eens lekker uit eten kan gaan.

Een optelsom van factoren die restaurant Catharinahoeve aan de rand van de Dennen maken tot één van de drukste restaurants, misschien wel het best lopende van het eiland. Al vijftig jaar een succes, vanaf dag één toen Ben en Door Hoogenbosch gezegend met een vooruitziende blik een restaurant in hun boerenstolp vestigden. Vanaf de opening is het eigenlijk niet meer rustig geweest aan de Rozendijk. ''Kwaliteit en boerengastvrijheid'', kopte deze krant tien jaar geleden toen een journalist van deze krant gewapend met een checklist van het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) het restaurant onder het vergrootglas legde. Eindconclusie: ''Al decennialang is Catharinahoeve één van de drukste restaurants van Texel en wij gaan ook tevreden weg.'' Ook voor veel terugkerende Texelbezoekers een vast adres om af te stappen, dat dit vorig week donderdagavond niet gebeurde kwam slechts doordat het Catharinahoeve op de route lag van de Tour de Lasalle. Onder de wielrenners ook Joost Hoogenbosch, kleinzoon van de oprichters en zoon van Maarten, die het tientallen jaren heeft gerund. Alweer een jaar of elf heeft Joost de leiding. Er werken momenteel, inclusief scholieren, 35 medewerkers. Tien jaar geleden, toen hij nog mede-eigenaar was, kreeg hij de vraag voorgelegd hoe het kan dat de kwaliteit zo constant is. ''We werken al een aantal jaar met dezelfde ploeg in de keuken. Iedereen weet precies wat hij moet doen in de keuken.'' Zeven dagen in de week geopend, van 10.00 uur tot 21.00, wanneer de keuken sluit. In de winter wat beperkter en gesloten in januari, als het kan blijft dat zo. De zaken zijn wel uitgebreid, dit jaar nam Joost strandpaviljoen Westerslag over, met nu zo'n 25 medewerkers. Met een minimum aan overhead. ''Het is eigenlijk een wonder dat we het op kantoor met anderhalve kracht redden.'' Zoals Joost graag op de fiets zit, heeft hij ook menig collega die sportief is. Personeel wordt gestimuleerd aan sport te doen en dat hij sponsor is van wielerteam Catharinahoeve-Univé zegt ook wat.

Ondanks alle drukte was er tijd voor een feestje ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum, twee dagen nam dat personeelsfeest zelfs in beslag. Origineel is de actie voor vandaag, de menukaart die afgelopen dinsdag in de krant stond is die van vijftig jaar geleden, ook met de prijzen van toen. Weliswaar moet je het gulden teken door een euro vervangen, maar zestig cent voor een glaasje Sunkist en Perl is nog te betalen. Mits het nog leverbaar is.