Een van de vier Texelhopperbusjes bij de presentatie in april.
Een van de vier Texelhopperbusjes bij de presentatie in april. Foto: Job Schepers

"TBO voldeed niet aan wettelijke vereisten"

"TBO heeft in ieder geval in de eerste 3,5 maanden gereden met voertuigen zonder te voldoen aan de wettelijke vereisten aan zowel de chauffeurs als de voertuigen." Dat stelde Marcel Slikker (Texeltours) tijdens de laatste commissievergadering.

Slikker schreef eerder in een brief aan de gemeenteraad dat TBO tijdens de start van de pilot met de Texelhopper nog niet genoeg chauffeurs had en ervoor koos zonder de benodigde papieren te starten. In een toelichting aan de commissieleden zei Slikker dat de chauffeurs op de kleine bussen op basis van de kwaliteitsafspraken van de Texelhopper in het bezit dienden te zijn van een volledige chauffeurspas voor een taxi. TBO wierf via payrollorganisatie Talent4Taxi mensen voor het rijden op de busjes en dat was volgens Slikker niet in lijn met de eisen. "Deze organisatie maakt gebruik van mensen die werkloos zijn of een uitkering ontvangen om hen zo goedkoop mogelijk en met premies voor de werkgever in te zetten. In onze branche fel bestreden vanwege het feit dat huidige ervaren chauffeurs hun dienstverband verliezen vanwege de hoge kosten."

Nieuwe chauffeurs zouden wel volgens een leer-werk-traject op de busjes kunnen rijden, maar op basis van eigen mailverkeer met de payrollorganisatie stelt Slikker dat daar geen sprake van is. Volgens Slikker was het ook niet terecht dat de chauffeurs van TBO voor de Texelhopper in eerste instantie hebben gereden op tijdelijk materieel dat gele in plaats van blauwe kentekens had. "De taxichauffeurs mogen conform de Wet Personenvervoer niet-betaald personenvervoer over de weg verrichten met personenbussen met gele kentekenplaten." Per april zijn de busjes met gele kentekens vervangen door nieuwe Texelhopperbusjes met blauwe kentekenplaten voor taxi's.

Volgens Slikker had het niet voldoen aan de wettelijke eisen gevolgen kunnen hebben als zich calamiteiten hadden voorgedaan. Bart de Vries van TBO zegt zich desgevraagd niet geroepen te voelen om te reageren op de beschuldigingen. Hij stelt te voldoen aan alle wettelijke eisen. Dat werd eerder ook geschreven door het college in een brief aan de raad. Volgens het college is het ondenkbaar dat er onverzekerde taxibusjes en niet bevoegde chauffeurs zouden rondrijden." Slikker voorzag de commissieleden van een dossier met gegevens om zijn uitspraken te onderbouwen. De commissieleden hielden zich vooralsnog in met reacties. Remko van de Belt (PvdA) zei het gevoel te hebben dat hij in een rechtbank terecht was gekomen, waarbij de andere partij ontbrak om zich te kunnen verdedigen. De partijen hadden na de commissievergadering een al eerder geplande informele bijeenkomst over de Texelhopper, maar die was en bleef besloten voor belangstellenden. Het vervoer met de Texelhopperbusjes is vanaf 1 juli geheel bij TBO. Connexxion gaat er tussenuit en dat betekent dat Texeltours er als onderaannemer van Connexxion ook tussenuit gaat.

Volgens Slikker is één vervoerder, met het toeristisch seizoen voor de deur niet wenselijk. Hij vindt het ook jammer dat Texeltours ondanks alle inzet buiten de boot valt. Texeltours nam sinds 14 december volgens Slikker op drukke momenten de gewone inval voor Connexxion voor zijn rekening. Daarnaast zette hij op 74 dagen een tweede extra busje in als er nog meer vraag naar vervoer was.