SP: kaartje kopen is niet goed voor reiziger

De SP heeft Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland gisteren een serie vragen gesteld over de stand van zaken rondom de Texelhopper.

De SP haakt onder meer in op het gegeven dat reizigers met een OV-studentenkaart of een OV-jaarabonnement sinds gisteren ook een kaartje voor lijn 28 of lijn 629 moeten kopen om zwartrijden met de OV-chipkaart tegen te gaan. Met een restitutieformulier kunnen de kosten later terug gekregen worden. De SP noemt het een "verslechtering van het reizigersgemak, waar de reiziger niet om heeft gevraagd." Gedeputeerde Staten wordt gevraagd hoe het de verslechtering denkt op te lossen. Statenleden Remine Alberts en Wim Hoogervorst willen ook weten hoe GS kan verklaren "dat er veel wordt zwartgereden, terwijl ook geconcludeerd wordt dat controle niet uitvoerbaar is." Het was bekend dat houders van een OV-chipkaart (niet geldig op lijn 28, lijn 629 en de kleine busjes van de Texelhopper) bij het instappen in de bus konden roepen dat ze student waren, waarna ze zonder te betalen konden doorlopen. De SP wil ook weten hoe vaak het is voorgekomen dat de bus niet meeging op de boot. Daar is de afgelopen tijd meermalen sprake van geweest. De SP: "Hoe vaak is dat voorgekomen, wat was de reden, hoe is het met de passagiers gecommuniceerd en hoe was de back-up geregeld toen bleek dat de bus niet met de boot arriveerde." De Statenleden vragen ook een toelichting op een rondgaand verhaal dat TESO en de gemeente gesproken hebben over het stoppen met het meegaan van de bus op de boot. Volgens betrokkenen is daar geen sprake van. De SP wil ook van Gedeputeerde Staten horen waarom Texeltours vanaf 1 juli stopt als onderaannemer van verantwoordelijk vervoerder Connexxion. Het vervoer met de kleine busjes van de Texelhopper is vanaf 1 juli volledig in handen van TBO. Nu is dat nog in handen van TBO en Connexxion met Texeltours als onderaannemer. De SP: "In de berichtgeving over het stoppen van Texeltours wordt genoemd dat dit tot een betere exploitatie zal leiden. Wat wordt daarmee bedoeld?' De partij wil ook weten of er toezicht is op de rij- en rusttijden die de onderaannemer hanteert.

De SP wil eveneens meer weten over het flexibel vervoer met de kleine busjes van de Texelhopper. "Er is geconstateerd dat telkens om 11 minuten over het hele uur een Texelhopperbusje uit De Cocksdorp vertrekt, welke dan de route van de voormalige bus 29 volgt. In hoeverre zijn Gedeputeerde Staten van mening dat daarmee nog wordt voldaan aan de eigenschap van de Texelhopper dat er vaker gereisd kan worden dan met de voormalige bus 29 mogelijk was? Of moet er geconcludeerd worden dat de Texelhopper – door op deze manier te rijden – eigenlijk een reguliere lijn is geworden?" Gevraagd wordt ook waarom posters met uitgebreide informatie over de Texelhopper op een gegeven moment zijn vervangen door posters van Ecomare. De SP: "Welke argumenten zijn gehanteerd om te beslissen dat de informatie over de Texelhopper in postervorm niet meer nodig was?" Bedoeling is dat GS binnen dertig dagen antwoord geven.