De container moet midden op de stoep.
De container moet midden op de stoep. Foto:

Afvalbeleid zorgt voor irritaties op smalle stoepen Boodtlaan

Het nieuwe afvalophaalbeleid zorgt op diverse plaatsen voor overlast, zoals hier aan de Boodtlaan in De Koog. "Volgens de richtlijnen moet de bak precies zo staan als op de foto. Doe je dat niet krijg je waarschuwingslintjes aan je container. De volgende keer wordt je bak gewoon niet geleegd", vertelt een buurtbewoonster.

De combinatie van de aangewezen plaats en een smalle stoept zorgt ervoor dat voetgangers er niet goed langs kunnen. "Er komen nog al wat mensen langs die naar de campings gaan. Het gevolg is dat ze de bakken dan maar aan de kant schuiven, waardoor onze bak weer verkeerd staat. Het enige gunstige effect dat ik nog kan bedenken is dat de gemeente misschien eindelijk de stoep eens wat verbreedt", vervolgt de bewoonster. Maar op Twitter wordt op het nieuwe beleid gereageerd: "Vandaag de cursus 'hoe zet ik de container aan de weg gevolgd: Andersom, 50 cm ertussen, maar niet bij bomen, paaltjes etc, dan meer afstand houden. Op de rand van evt. stoep, maar niet bij de parkeerplaatsen en mogelijke auto's. En zonder sticker, geen lening #zucht." Het plaatsen van de containers blijkt dus nog een hele klus.

Sinds 1 juni is de afvalinzameling op een aantal trajecten veranderd. De nieuwe vuilniswagen heeft een hef-arm waarmee containers worden opgepakt en geleegd in de laadbak. De wagen kan daarmee door één persoon bediend worden. Bij de traditionele vuilniswagen zijn drie mensen nodig. Twee zorgen ervoor dat de containers in die wagen worden geleegd. Mocht de door de gemeente aangewezen plek om de container te plaatsen te klein zijn wordt dit overlegd met de coördinator die samen met de medewerkers en zo nodig bewoners een oplossing zoekt. Bij een niet geleegde container of klachten kan men terecht via telefoonnummer 140222. Dit geldt ook als u geen sticker heeft ontvangen.