Dorpzicht krijgt vogelkijkpunt bij herinrichting tot natuurgebied

Dorpzicht bij De Cocksdorp krijgt bij de herinrichting tot natuurgebied een vogelkijkpunt. Dat heeft de provincie Noord-Holland bekendgemaakt.

Het vogelkijkpunt komt aan de noordoostkant van het gebied. Het uitkijkpunt komt volgens de provincie voort uit een informatie-avond die in februari werd gehouden. Er werd toen onder meer de suggestie gedaan een vogelkijkhut te bouwen. Volgens de provincie komt er bij een wandelpad langs een kreek ook een bankje met een informatiebord en de vissteiger in het gebied blijft behouden.

Volgens de provincie is het de bedoeling dit najaar te starten met de ontwikkeling van Dorpzicht tot natuurgebied. Tot die tijd wordt het aangepast ontwerp uitgewerkt in een bestek en wordt er verder gewerkt aan de vergunningen en ontheffingen. Dan gaat het onder meer om een ontheffing voor de Flora- en Faunawet, een ontgrondingsvergunning en een water- en omgevingsvergunning. De provincie laat het op haar eigen website weten wanneer de vergunningen ter inzage worden gelegd. Bedoeling is dat Dorpzicht een natuurgebied van 144 hectare wordt met bloemrijke graslanden waar weidevogels, zeldzame orchideeën en andere bijzondere planten gedijen. Er komen schrale graslanden en er worden kreken gegraven. Ook worden diverse sloten gedempt om het water in het gebied zo lang mogelijk vast te houden, waardoor een meer natuurlijk waterregime moet ontstaan.

De verwachting is dat het leefgebied voor zeldzame orchideeën en weidevogels daardoor wordt versterkt. Ook komt er een wandelroute om een 'rondje Dorpzicht' vanuit De Cocksdorp mogelijk te maken. De inrichting van Dorpzicht maakt onderdeel uit van het programma Natuurontwikkeling Texel, waarmee provincie, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LTO en De Lieuw de natuur op het eiland verder willen versterken.