"Betere aansluiting bus op boot"

De gemeente gaat samen met de provincie, vervoerders en TESO bekijken op welke manier lijn 28 van Texelhopper en de boot beter op elkaar kunnen aansluiten.

In de praktijk komt het nog wel eens voor dat de bus te laat is voor de boot met alle gevolgen vandien voor de reizigers. Hoe vaak het gebeurt, is een vraag waarop niet makkelijk een antwoord te vinden was. Als het gebeurt, is het echter al snel te zien aan commentaar en opmerkingen op de social media. Gemeente en TESO hebben volgens het college in aanloop naar het hoogseizoen hun zorgen over de aansluiting van de bus op de boot geuit bij de provincie als verantwoordelijke voor het openbaar vervoer.

Volgens een woordvoerder van de Texelhopper wordt bekeken of er mogelijk nog tijd gewonnen kan worden op het rondje dat lijn 28 binnen het uur op Texel moet maken. "Daarvoor wordt de route verkend om te zien waar mogelijk nog winst kan worden gemaakt." Dan gaat het met name om Texel. Aan de Helderse kant gaat het over het algemeen wel goed met het vervoer tussen het NS-station en de boot. Volgens afspraken mag lijn 28 meteen na het voorrangsverkeer als eerste aan boord rijden, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd, waardoor de bus na het afmeren ook al niet altijd meteen als eerste van de boot af kan rijden. TESO wijst erop dat de bus vooraan staat als hij op tijd aanwezig is, anders wordt er tijdens het beladen van de boot een plek achteraan vrijgehouden. Rieuwert Pol van TESO wijst er desgevraagd op dat er nog altijd sprake is van een proef waarbij het ene wel goed gaat en het andere niet. "Er zijn veel facetten en wij kijken waar we het kunnen optimaliseren." De ervaringen zijn met de bus volgens hem over het algemeen goed. "Al zijn er altijd punten die beter kunnen. Een punt waar we tegenaan lopen, is een kleine groep reizigers die ondanks alle informatie over de Texelhopper niet in de gaten heeft dat de bus op de boot meegaat. Zij lopen gewoon de boot af en komen er achter dat de bus al weg is."

Dat wordt ook gesteld door burgemeester en wethouders. De grootste uitdaging op lijn 28 is volgens het college 'de nietsvermoedende reiziger' die ondanks alle informatie de bus vanaf de boot laat gaan en lopend op Texel aankomt. Verhalen dat de bus van de boot zou verdwijnen, worden naar het rijk der fabelen verwezen. Volgens Pol zou het ook vreemd zijn om al na een half jaar zo'n stap te nemen in een proef die twee jaar duurt. "We hebben met de Texelhopper de unieke kans om het openbaar vervoer op Texel zelf te regelen. Daar moeten we alles aan doen om het te laten slagen, maar dat betekent wel dat je doorlopend zaken zult moeten aanpassen. Maar daar is het ook een proef voor."