Optreden bij Jazz on the Waves in 2014.
Optreden bij Jazz on the Waves in 2014. Foto: Edwin Boering

Jazz on the Waves

Jazz, fusion, soul, wereldmuziek en dance. Het is allemaal aanwezig tijdens Jazz on the Waves dat van woensdag 17 tot en met zaterdag 20 juni voor de vierde keer in Den Hoorn wordt gehouden.

Het festival begint woensdagavond met optredens van de Popschool van Artex. Meer dan veertig Texelse muzikanten beklimmen vanaf 19.30 het podium van Klif 12 in Den Hoorn om Texelse rock, jazz, funk en reggae te laten horen. De entree is gratis. Donderdag 18 juni zijn er in Den Hoorn optredens van Eric Vloeimans en de Masha Bijlsma Band. Trompettist Vloeimans speelt vanaf 20.00 uur in het Hoornder kerkje, samen met pianist Jeroen van Vliet. De twee zijn beiden winnaar van de Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek. Van Vliet won hem vorig jaar, Vloeimans in 2001. Tijdens hun optreden gaan de twee op zoek naar "de grenzen tussen traditionele jazz en hedendaagse muziek". Het optreden van de Masha Bijlsma Band begint donderdagavond om 22.00 in Klif 12. Bijlsma heeft een eigenzinnig repertoire en bewerkingen van nummers van onder andere Joni Mitchell en Kate Bush. Zij wordt begeleid door Ed Baatsen (piano), Henk de Ligt (bas) en Dries Bijlsma (drums).

Vrijdag 19 juni is het de beurt aan Jeroen Zijlstra en het Broken Brass Ensemble. Het optreden van Zijlstra is in het Hoornder kerkje en begint om 20.00 uur. Hij speelt volgens de recensies "pop, jazz en poëzie met een hoog zoutgehalte". Dat doet hij samen met Pieter Jan Cramer en Jan Menu die diverse instrumenten bespelen. Het Broken Brass Ensemble speelt vanaf 22.00 uur in Klif 12. Het ensemble bestaat uit één drummer en zeven koperblazers die garant staan voor 'een bak energie'. De groep speelt een aanstekelijke mix van New Orleans-brass met invloeden van hiphop, balkan, funk en blues. In het voorprogramma staat Bandoccasionelle.

De zaterdag van Jazz on the Waves (20 juni) is overdag ingeruimd voor workshops muziek maken en een optreden van Mathieu Vulto & Consorts en het Popkoor in het Hoornder kerkje. Dat is van 19.30 tot 20.45 uur. Om 21.00 begint de finale van het festival in Klif 12. Daar wordt het spits afgebeten door Mathieu Vulto & Consorts en het jazzcombo van Klif 12, gevolgd door optredens van The Preacher Men (22.30 uur) en de Gallowstreet Brass Band (0.00 uur). Ze staan allemaal garant voor aanstekelijke muziek waar de energie vanaf spat. De laatste band bestaat uit tien mensen en veel koperwerk. Meer over Jazz on the Waves is te vinden op www.jazzonthewavestexel.nl. Kaarten zijn te bestellen via klif12@gmail.com. Het festival is onderdeel van de Lange Juni Cultuurmaand.