Tusse de Banke
Tusse de Banke Foto: Gerard Timmerman

Zand, zee en ZOUT

Na afsluiting van ProjectX heeft kunstenaarsvereniging ZOUT maandag in galerie Tusse de Banke de zomerexpositie geopend. Er is werk van een kleine dertig Texelse kunstenaar, uiteenlopend van olieverfschilderijen tot een bronzen beeld.

ZomerZOUT, onderdeel van cultureel evenement Lange Juni, is verbonden met de viering dit jaar van ''600 jaar stad''. Deelnemers kregen de opdracht werk te maken met als thema ''Zand, water en zilte wind'', woorden uit het Texelse lied dat is geschreven door Janneke en Floortje Zijm. Het heeft geresulteerd in werk in diverse disciplines, zoals schilderijen, collages, keramiek, sculpturen en ruimtelijk objecten. In de laatste categorie valt het kunstwerk van Mieke de Boer, een doodskist met daarop 72 gezichten. Een hemelse voorstelling, geïnspireerd op het aantal maagden dat gesneuvelde moslimstrijders volgens hun overtuiging in de hemel wacht. Zoals er ook andere ideeën over het hiernamaals bestaan. ''De hemel is voor iedereen'', zegt de maakster. Andere figuratieve voorstelling is die van een dynamisch object van staal, met licht dat beweegt door de wind. Het staal staat voor het harde leven van vroeger. Heel anders is het kussen van Miep de Jong, in de vorm van een golfbeweging. Verderop het bronzen beeld ''Samenspraak'' van Antoinette Leroix. Ook Marja van Etten gaf haar fantasie de vrije loop, wat met gebruik van bijzondere materialen en vormen resulteerde in een opmerkelijk werk getiteld ''Het Wad in Beweging''. Van Coby Bremer hangt werk aan de muur dat is uitgevoerd in vilt, waarin het strand valt te herkennen. Geen stilleven, maar een schilderij dat geluid maakt. Geheel uitgevoerd in blauw, met daarop een vogeltje. Uit het werk klinken zacht tjilpgeluiden, een creatie van Severin Candell. Het is maar een greep uit de uiteenlopende kunstuitingen die zijn te zien op de expositie van ZOUT, de Texelse kunstenaarsvereniging met ruim zeventig leden. Ze timmeren geregeld aan de weg, zeker tijdens de Lange Juni Cultuurmaand, waar meerdere kunstexposities elkaar opvolgen en afwisselen. Peter Holman van ZOUT is niet ontevreden over de waardering van de kunst door het publiek. ''We krijgen leuke reacties. Veel vast publiek en veel toeristen.'' Kunstwerken van ZOUT zijn deze maand ook te zien in en rond Den Hoorn, nu het middelpunt van de viering van '600 jaar stad'. ZomerZOUT in galerie Tusse de Banke is te zien tot en met dinsdag 30 juni, dagelijks te bezichtigen van 12.00 tot 17.00 uur.


Ahmed Aboutaleb houdt Rede van Texel

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb houdt vrijdag 19 juni De Rede van Texel in het Zeemanskerkje in Oudeschild.

De titel van de Rede is ''Veilige Haven''. Aboutaleb gaat in op de thema's vrede en veiligheid, vluchtelingenstromen en solidarititeit. Elk jaar vertelt een vooraanstaande spreker over een onderwerp dat voor de hele Nederlandse samenleving van belang is. Het is uitverkocht.