Titelverdediger Jordy Vinke (midden), met links Luuk van der Meer en rechts Wim Botman.
Titelverdediger Jordy Vinke (midden), met links Luuk van der Meer en rechts Wim Botman. Foto: Willem Sangers

Ronde van Oosterend

Wielrenners maken zich op voor een seizoen vol klassiekers. Op het programma staan vier dorpenrondes, te beginnen op zaterdag 20 juni met de Ronde van Oosterend. Daarna De Waal (7 augustus), Oudeschild (22 augustus) en De Cocksdorp (19 september).

Oude tijden, toen praktisch elk dorp z'n eigen ronde had, herleven. Het 'rondje om de kerk' is weer terug op de kalender. Vijf jaar geleden nieuw leven in geblazen door een groepje Oosterenders, vorig jaar doopten Waalder wielerliefhebbers hun dorp een dag om in Sommeltjesville en hielden Oudeschilders hun eigen ronde. En dit jaar dus ook De Cocksdorp. Elk dorp organiseert z'n eigen ronde, maar voor rijders in de A-poule is er een algemeen klassement en voor wie bovenaan staat ligt de gele trui al klaar. En natuurlijk voor elke rondewinnaar een zoen van de Rondemiss. Of zelfs meerdere, zoals in Oosterend. De wedstrijdcommissie van Wielersport Texel houdt het algemeen klassement bij en verzorgt de tijdwaarneming.

Komende zaterdag belooft het spannend te worden tijdens de Ronde van Oosterend. Een dag die traditioneel begint met één of meer rondgangen van de toerkaravaan, een bonte stoet voertuigen van ondernemers, Rondemissen en ander rijdend materieel. Om 16.00 uur start de dikke bandenrace voor de jeugd van 8 tot en met 13 jaar. Als die hun rondjes hebben gereden klinkt om 17.00 uur het startsein voor de recreanten, waarna de wedstrijdrijders zich opstellen voor de start om 18.00 uur. Het parcours is hetzelfde als vorig jaar, met onder meer op het oplopende traject in de Oesterstraat de Col de Guillaume, (de Berg van Willem). De winnaar wacht eeuwige roem, zijn of haar naam zal worden vereeuwigd in de Wall of Fame in Het Cafeetje. Of dat die van titelverdediger Jordy Vinke wordt, is nog een verrassing. Mogelijk spelen de naweeën van een valpartij dit voorjaar hem nog parten. Zijn grootste opponenten Wim Botman en Luuk van der Meer, met wie hij vorig jaar de kopgroep vormde, zijn beiden verhinderd. Maar Richard Doggen en Thomas Bos verkeren in goede vorm. Net als Klaas Uitgeest, die zich na zijn valpartij vorig jaar wil revancheren.

Het inschrijfgeld bedraagt €5,-, kinderen mogen gratis meedoen. Inschrijven kan via www.wstexel.nl en zaterdag vanaf 14.30 uur in de kantine van SVO. Later volgend de rondes in de andere dorpen, Oudeschild en De Cocksdorp op zaterdag, die van De Waal wordt op vrijdagavond verreden.


Boek ''Een zee van mosselen'' online

''Een zee van mosselen' met als ondertitel ''Handboek ecologie, bescherming, beleid en beheer van mosselbanken in de Waddenzee'' is online gezet.

Dit handboek is één van de resultaten van het project Mosselwad. Het presenteert op een overzichtelijke en begrijpelijke manier de huidige kennis over mosselbanken, hun ontstaan en overleven. Het is te downoaden via www.mosselwad.nl/downloads/zeevanmosselen.pdf.