Nostalgisch

filmfestival

Een feest van herkenning en nostalgie. Een bijzonder Festival van Oude Texelse films die in november worden getoond aan het grote publiek. Dit alles in het kader van de viering van Texel 600 jaar Stad. Er worden tientallen films vertoond die vijftien tot negentig jaar geleden allemaal gemaakt zijn op Texel.

Harry de Graaf, Henk van Wijk en Jaap Eelman hebben veel van dit materiaal onder hun beheer en zijn bezig hier een bijzonder programma van samen te stellen. Het gaat om documentaires, speelfilms en reportages op 16 en 8 mm die goed bewaard zijn gebleven en allemaal zijn gedigitaliseerd. De organisatoren hebben nu al veel verzameld en er komt nog steeds nieuw materiaal bij. De films worden op middagen tussen 12.00 uur en 18.00 uur gedraaid in Cinema Texel. De filmdagen zijn: 31 oktober, 1, 3, 5, 7, 8, 10 en 12 november. Er zal vooral veel belangstelling zijn voor films die in de jaren vijftig, zestig en zeventig zijn gemaakt. In de straten en landschappen van toen komen honderden personen in beeld. Velen daarvan zijn niet meer in leven en de ouderen van nu ziet men op het doek nog als kinderen. Vooral de avonturenfilms ademen de tijdgeest. Waar nodig zullen Harry de Graaf en Henk van Wijk als 'explicateurs' bij de films optreden. Wie oude films heeft die mogelijk geschikt zijn voor het festival kan contact opnemen met Texel 600 jaar stad via info@texel600jaarstad.nl. Het totale programma wordt later aangekondigd. Dan wordt ook precies aangegeven op welk tijdstip men welke film kan zien en elke film wordt uitgebreid beschreven.


Werelderfgoed

Om extra aandacht te besteden aan de tien Nederlandse Werelderfgoederen, wordt in het weekend van 13 en 14 juni het nationale Werelderfgoedweekend georganiseerd. In dit weekend zijn er allerlei extra activiteiten, ook op Texel. Op beide dagenis er een wadexcursie: op zaterdag 13 juni om 11.30 uur, op zondag 14 juni om 12.30 uur. Speciaal voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar is er op zaterdag om 12.45 uur een Familieprogramma Wad. Om 10 uur op 13 juni neemt de boswachter van Natuurmonumenten een groep mee het gesloten natuurgebied De Schorren in. De excursies en het familieprogramma zijn te boeken via www.ecomare.nl. Het Wadloopcentrum Fryslân organiseert op zaterdag 13 juni wadlooptocht. Deze begint om 10 uur bij Waddenpark Avanti aan de Stuifweg bij Oosterend. De twaalf kilometer lange wandeling voert onder andere langs het natuurgebied De Schorren. Meer informatie en opgeven via www.wadlopen.net.