Boerenfietstocht gebroeders Lap

De gebroeders Piet, Jan en Arie Lap van agrarische vereniging Ons Belang verzorgen zaterdag 13 juni een fietstocht langs boerderijen en cultuurhistorische plekken rond Den Hoorn.

De gebroeders Lap uit Den Hoorn verstaan de kunst van het vertellen. Er is 's morgens en 's middags een tocht. Men kan ook aan beide tochten meedoen. Om 9.30 uur wordt gestart bij hoeve Bute Weste (Westerweg 93) met koffie en Hoornderring. Akkerbouwer Piet Lap geeft een rondleiding over het bedrijf met uitleg over het agrarisch werk anno nu, machinerie en de teelt van aardappelen die vanuit het bedrijf over de hele wereld worden geƫxporteerd. Voor wie iets eerder komt is er een muzikale verrassing. Om 10.30 uur gaat de groep per fiets naar de Amaliaweg naar de boerderij van broer Jan. Die geeft uitleg over cultuurhistorische bezienswaardigheden waar Den Hoorn er veel van heeft. De gebroeders Lap staan onder meer bekend om hun vertelkunsten. Om 12.15 uur wordt koers gezet naar kaasboerderij Wezenspyk. Hier wordt sinds 1981 echte Texelse boeren- en schapenkaas gemaakt.

'Van zoet naar zout' is het thema van de middag, een tocht met waterschapbestuurder Arie Lap. Om 14.00 uur wordt gestart bij de bunker van Loodsmansduin. Aan de hand van oude kaarten vertelt Arie over het ontstaan van Texel. Om 14.45 uur rijdt men richting familie Bakker in het Hoornder Nieuwland. Hier krijgt men tekst en uitleg over deze polder. En om 15.30 uur richting de Prins Hendrikpolder, waar een bezoek wordt gebracht aan de boerderij van de fam. Van Leeuwen. Hier volgt een rondleiding en informatie over de dijkversterking en het nieuwe gemaal in de PH-polder.

Voor wie liever iets anders doet, leest Ina Schrama om 14.00 en 15.00 uur in het Walvisvaardershuisje (Herenstraat 49) voor uit jeugdboek De Walvisvaarders. Vanaf 8 jaar.


Bijeenkomst over staand want vissen

Voor nieuw op te stellen beleid wil de gemeente in gesprek met vissers die gebruik maken van de staand want visserij. Voor het nieuwe beleid willen de beleidsmakers onder meer weten hoe staand want vissen precies werkt, wat hiervoor nodig is en wanneer er gevist wordt. De bijeenkomst is op woensdagavond 24 juni van half acht tot ongeveer half tien op het gemeentehuis (zaal Lepelaar). Recreatief staand want visser zijn welkom op deze bijeenkomst. Zij kunen zich per e-mail aanmelden via gemeente@texel.nl onder vermelding van bijeenkomst staand want vissen.