Alzheimer Café over communicatie

De toon maakt de muziek. Praten met mensen met dementie, hoe doe je dat? Die vraag staat centraal in Alzheimer Café Texel op dinsdag 30 juni in de Buureton.

Drs. Leny van Dalen, psychiater, gezinstherapeut en eerste geneeskundige bij Geriant (DOC-team), geeft uitleg en tips voor naasten van mensen met dementie. 'Communicatie is vaak aanleiding voor misverstanden niet alleen bij dementie, maar in het algemeen. Kan ik in het contact met iemand met dementie beter meepraten of er tegenin gaan? Waarom weet iemand het ene moment precies hoe en wat en even later weer niet? Hoe kun je iemand het beste benaderen, hoe laat je iemand in zijn/haar waarde, wat willen mensen met dementie zelf? Waarmee kun je communiceren met iemand met dementie het beste vergelijken?' Els v.d. Stadt, casemanager dementie op Texel, vertegenwoordigt stichting Geriant. Toegang gratis en aanmelden is niet nodig. De inloop is vanaf 19.15 uur met muziek van Gerhard Smeenk, de avond begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur.


"Winnaar" Ronde blijkt niet gefinisht

Matthijs van Assema, die zaterdag tot winnaar werd uitgeroepen bij de 38-ste Ronde om Texel, is helemaal niet gefinisht. Dat blijkt uit een verklaring van de organisatie.

Zoals inmiddels bekend is, was er afgelopen zaterdag 6 juni na een fantastische en zeer snelle Ronde om Texel een fout geslopen in de einduitslag voor de overall winnaars. Door een fout bij de uitslagverwerking werd Matthijs van Assema op een Prindle 15 als winnaar uitgeroepen. Dit bleek na her-controle van de finishlijsten onjuist en is inmiddels door het bestuur rechtgezet. De werkelijke winnaars Mandy Mulder en Coen de Koning op de Olympische Nacra 17 vatten het nieuws luchtig op. Matthijs van Assema bleek met schade te zijn uitgevallen. Van Assema is niet gefinisht maar wel teruggevaren naar Paal 17 en kwam daardoor niet op de veilligheidsverslagen voor als zijnde gered of opgepikt. De wedstrijdleiding en het bestuur van de Stichting Ronde Om Texel heeft reeds zondag 7 juni alle betrokkenen gesproken en de zaak uitgelegd. "Het is en blijft een menselijke fout die in eerste instantie over het hoofd gezien is. Het bestuur van de Ronde hecht er waarde aan te melden dat zij op korte termijn alle werkelijke winnaars nog op een gepaste wijze wil huldigen."