Meevaller: tekort OSG omgezet in overschot

OSG De Hogeberg heeft het boekjaar 2014 afgesloten met een positief saldo van €27.891. Er was een tekort begroot van €135.110. Het positieve verschil van €163.001,- is vooral veroorzaakt door lagere salariskosten en lagere overige personeelskosten.

In de begroting van 2014 werd de post 'lonen en salarissen' geraamd op €6.021.700,-. Deze post komt in de jaarrekening op €5.937.000,-. Een verschil van €84.700,-. Ten opzichte van 2013 zijn de lonen en salarissen gedaald met €237.000. De voorgenomen bezuinigingen op de personeelskosten hebben dus het verwachte effect gehad. Er is ook bespaard op overige personeelslasten (€69.000,- lager dan begroot). Er is minder uitgegeven aan nascholing, de pilot OSP en wervingskosten. Begroot waren ook de kosten voor de benoeming van een rector in 2014, maar die is verplaatst naar dit jaar. Afschrijvingskosten zijn iets lager dan begroot, er is sprake van een investeringsstop. Alleen afgeschreven meubilair wordt nog vervangen. Het aantal leerlingen bedroeg per 1 oktober 2014 940, een jaar eerder waren dat er nog 954. Voor de toekomst wordt een sterke daling voorzien. In het strategisch beleidsplan dat in 2013 is vastgesteld, kiest de OSG voor een inrichting van het onderwijs waarin de leerling centraal staat, waarin docenten gedifferentieerd werken en gebruik maken van moderne media en waarbij de school de onderwijsopbrengsten voortdurend monitort en kwaliteit voorop staat. De onderwijsinspectie beoordeelt de door de school geboden onderwijskwaliteit gemiddeld als voldoende. De meeste opleidingen scoorden op gemiddeld landelijk niveau of daarboven, de meerjaren-opbrengst over de afgelopen drie jaren laat op drie normindicatoren voldoendes zien. Enkel het onderbouwrendement is nog onvoldoende, afgezet tegen het landelijk gemiddelde is het aantal doublanten iets hoger.


TBO rijdt alle kleine

busjes Texelhopper

Het vervoer met de kleinere Texelhopperbusjes wordt volledig uitgevoerd door onderaannemer TBO. Dat laat Connexxion desgevraagd weten.

"Connexxion blijft verantwoordelijk voor de lopende concessie en van daaruit betrokken bij de pilot, ook de kleine busjes. We gaan alleen het werk van de kleine busjes volledig laten uitvoeren door onze onderaannemer TBO. Connexxion maakt ook binnen het overige OV gebruik van onderaannemers", meldt Connexxion. Geruchten dat de bus van de boot verdwijnt, worden door de provincie tegen gesproken: "Het is een pilot, dus we onderzoeken alle opties om de Texelhopper voor de reiziger te verbeteren. Zo bekijken we ook de voor-en nadelen van de bus op de boot. Er zijn nu geen concrete maatregelen voorzien om de bus weer te knippen in een Helders en Texels deel. Als dit aan de orde zou komen, wordt het uitgebreid gecommuniceerd met de reizigers."