Er kwamen  veel toeschouwers op de start af.
Er kwamen veel toeschouwers op de start af. Foto: Job Schepers

Zonovergoten 38-ste Ronde om Texel is toch pittige editie

Mandy Mulder en Coen de Koning, varend in de Olympische Nacra 17 zijn winnaar van de 38-ste Ronde om Texel. Daar was echter wel een herberekening voor nodig. Aanvankelijk werd Matthijs van Assema tot winnaar uitgeroepen. Een dag later kwam de jury hier op terug.

Oscar Eelkman Rooda en Alex Noordstrand kwamen na 2 uur en 35 minuten als eerste catamaran over de finish. Bij de Ronde wordt echter niet alleen naar de snelste tijd gekeken, maar ook naar de Texel Rating (de handicapberekening). Mandy Mulder en Coen De Koning hadden met hun Nacra 17 Olympic 2 uur, 37 minuten en 1 seconde nodig, de correctietijd was 2:38:36. Het bestuur van de ronde baalt van de verkeerde uitslag: "Deze menselijke fout is een behoorlijke smet op een verder zo fantastisch verlopen Ronde om Texel. Het bestuur zal er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. Finish- en uitslagverwerking van zeilwedstrijden, hoe groot of klein ook, is mensenwerk, waarbij fouten gemaakt kunnen worden" Mulder en De Koning zijn vooral blij dat ze alsnog de winst toebedeeld hebben gekregen. "Er was dus zeker teleurstelling gisteren, toen we vernamen dat we tweede waren. Maar dit is goed nieuws, we kwamen om te winnen en hebben ons doel bereikt", vertelt Mulder zondag. Door de pittige omstandigheden op het water werden veel teams gedwongen de strijd voortijdig te staken. De volledige uitslagen op www.roundtexel.com.


Pool en Brüggeman snelste Texelaars

Aan de Ronde om Texel deden dit jaar zestien Texelse teams mee. Met een knappe achtste plaats in het overall-klassement brachten Dirk Pool en Sophie Brüggeman het er het beste vanaf.

Pool kijkt tevreden terug: "Ik vind het leuk voor Sophie. Het is haar eerste Rondje en dat moedigt de jeugd aan om te gaan zeilen." Zelf deed Pool al 37 keer mee aan de Ronde om Texel, in 1990 won hij. "Dit was één van mijn zwaarste rondes. De omstandigheden waren behoorlijk zwaar, dit blijkt ook wel uit de uitslag. Veel grote boten zijn uitgevallen." Het ging niet alle Texelaars zo voorspoedig, Zo sloegen Jeroen van Rossum en Job van der Ploeg al in de branding om. "Daarna kwamen we er wel doorheen, maar toen gingen we weer om. We hebben hem nog wel overeind gekregen maar de fok was stuk. Rijk Molenaar en Marco van de Vijver strandden bij de vuurtoren met kapotte mast en Wouter de Waal en Jacco Dros kampten verloor na een aanvaring zijn roer en kon niet starten.


Uitslagen Texelaars: 8. Dirk Pool/Sophie Brúgemann: Dart 18 (2); Finishtijd: 3:22:01; Gecorrigeerde tijd: 2:46:57. 20. Kees Bakker/John Sluis: Hobie16; 3:29:05/ 2:55:42. 24. Kevin van der Burg/Eric Heijenk: Hobie16; 3:30:13/ 2:56:39.00. 57. Jeroen Staamer/Brian Altorf: Nacra 570; 3:17:56/ 3:08:30. 64. Martin Maat: Nacra F17 (1): 3:21:42/ 3:10:17. 73. Henk Prins/Eric Haeck: Dart 18 (2); 3:54:57/ 3:14:10. 93. Bert de Ridder/Remco Nagtegaal: Dart hawk; 3:21:50/ 3:21:50. 104.. Evert Malschaert/Lilian Malschaert; Nacra inter 18; 3:25:30/ 3:25:30. Niet gefinisht: Eduard Zanen/ Mischa Heemskerk; Robbert de Jong/ Willem Houwing; Jacco Dros/ Wouter de Waal; Rijk Molenaar/ Marco van de Vijver; Job van de Ploeg/ Jeroen van Rossum.; Cindy de Ridder/ Tom Bijl; Sicco Wentink/ Esther krijnen en Daniël Bonne/ Marcel van der Star.


Windsurfers catamarans te snel af

De windsurfers bleken zaterdag sneller dan de catamarans tijdens de ronde om Texel. Na twee uur en acht minuten tikte Casper Bouman als eerste de finishtafel bij Paal 17 aan en won hiermee het Open Nederlands Kampioenschap Marathon Windsurfen. Thuisfavoriet en Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe werd tweede (2.09.36), zijn broer Adriaan derde (2.20.58). Uitslagen overige Texelaars: 18. Bas Mulder 3.52.55; Niet gefinisht: Bas van Straten, Jakob Kooij en Peter Mulder.

Catamarans op open zee.
Dirk Pool en Sophie Brüggeman kroonden zich tot beste Texelaars.
Deelnemers verzamelen zich in het sailershome voor de briefing.
Mandy Mulder en Coen de Koning zeilden naar de winst.
Dorian ging voortvarend van start, hij werd tweede.
Job van der Ploeg en Jeroen van Rossum vielen al snel uit.
De Ronde leverde weer spectaculaire beelden op.
Euforie bij Casper Bouman, Marc van Rijsselberghe kijkt toe.
De eerste surfers zijn al weg,  de rest worstelt nog.
Vlak voor de start werd er nog druk gesleuteld.
Hoge golven maakte het zeilen zwaar.