De reizende beiaard die naar Texel komt.
De reizende beiaard die naar Texel komt. Foto: Foto Firma Manousek Praag

Festival Oude Muziek

Grote schrik vorige week bij de organisatie van het Festival Oude Muziek. De vrachtwagen waarop een reizende beiaard staat, belangrijk onderdeel van het festival, had een ongeluk gehad. Het carillon met 57 klokken bleek echter bijna onbeschadigd.

Volgens Arie Abbenes, één van de organisatoren van het festival, wordt de schade momenteel bij klokkengieter Eijsbouts in Asten hersteld. De organisatie van het Festival Oude Muziek heeft de verzekering gekregen dat de optredens op Texel door kunnen gaan. Het carillon komt met vervangend vervoer naar het eiland.

Het eerste optreden met de reizende beiaard staat gepland op woensdagavond 10 juni. Die avond geeft Abbenes, die de reizende beiaard bespeelt, samen met DEK vanaf 19.00 uur een optreden op het parkeerterrein bij Paal 9. Donderdagavond 11 juni speelt Abbenes in Oosterend, samen met Excelsior, vanaf 19.00 uur op het schoollandje aan de Kotterstraat.

Aansluitend om 20.00 uur vertolkt Abbenes daar op de beiaard Die Zauberflöte van Mozart. Zijn vrouw Phili Abbenes-Welten treedt op als verteller. Er wordt van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 juni ook een rondgang met de reizende beiaard langs Den Burg, De Cocksdorp, vakantiepark De Krim, De Koog, Oudeschild en Den Hoorn gemaakt. Het Festival Oude Muziek Texel is onderdeel van de Lange Juni Cultuurmaand. Abbenes was voorheen stadsbeiaardier van de Dom in Utrecht.

Het festival, dat voor het eerst op Texel wordt gehouden, kent volgens de organisatie meerdere hoogtepunten. Zaterdag 12 juni is dat een optreden van Louis Grijp, Erik Beijer, Saskia Coolen, Hieke Meppelink en Nico van der Meel in het kerkje van Den Hoorn. Zij spelen vanaf 20.00 uur muziek uit de zeventiende eeuw. De muziek staat in het teken van Maria Tesselschade, de dochter van Roemer Visscher. Zij was vroeger in de zeventiende eeuw een graag geziene gast in de Hollandse culturele kringen in het Muiderslot.

Zaterdag 13 juni begint het festival met een koffieconcert in De Vermaning in Den Hoorn (11.00 uur), gevolgd door een optreden van Abbenes op de beiaard en blokfluitiste Saskia Coolen in Het Paradijs aan de Nattevlakweg in de Dennen. Dat concert begint om 15.00 uur. Zaterdag vanaf 20.00 uur treedt muziekensemble "Camerata Trajectina" op in de Rooms-katholieke kerk aan de Molenstraat in Den Burg. Het ensemble speelt samen met zangers van Texelse koren en brengt muziek uit de VOC-tijd.

Het Festival Oude Muziek wordt zondag 14 juni om 11.00 uur afgesloten met een optreden van meester-organist Bernard Winsemius in het Hoornder kerkje, Hij speelt daar op het historische Schreuer-orgel in het Hoornder Kerkje. Alle openluchtconcerten zijn volgens de organisatie vrij toegankelijk. Kaarten voor de concerten in de kerken zijn te reserveren via klif12@gmail.com of voor aanvang bij de kerken verkrijgbaar.