Definitief ontwerp voor een nieuw plein in Den Hoorn.
Definitief ontwerp voor een nieuw plein in Den Hoorn. Foto: MDT Landschapsarchitecten

Plannen voor herinrichting plein

Den Hoorn krijgt in 2017 mogelijk een heringericht centrum. MDT Landschapsarchitecten uit Den Bosch presenteerde donderdagavond een definitief ontwerp.

Bedoeling is dat het plein waar de Kerkstraat, Diek, Herenstraat en de Stolpweg samenkomen één niveau krijgt met gebakken klinkers en natuursteen. Het parkeerterrein voor Goënga verdwijnt in zijn huidige vorm, maar behoudt vijftien parkeerplaatsen. Het terras van Inn de Knipp wordt ook gelijk aan de weg en de trottoirs verdwijnen. Met belijning op de weg wordt aangegeven waar auto's wel en niet mogen rijden. Ook moeten er een paar kleine bomen komen en ruimte voor een informatiepunt.

De herinrichting van het centrum is één van de elf deelprojecten in het dorpsontwikkelingsplan 'Loodsen door het Landschap'. Een jaar geleden werden ook al plannen voor het plein gepresenteerd, maar daarbij was onder meer het gebruik van een tuin als mogelijke parkeerplaats iets te hoog gegrepen. Na nieuw overleg met alle betrokkenen maakte MDT een nieuw plan waarvan donderdagavond in dorpshuis De Waldhoorn het definitief ontwerp werd gepresenteerd. Volgens landschapsarchitect Ruud Dubbeld van MDT is ervoor gekozen het gebied als één geheel in te richten. Voor Goënga blijft het mogelijk om de supermarkt aan de voorzijde te beladen. Dat gaat dan tijdelijk ten koste van twee van de vijftien parkeerplaatsen. Herman Ridderinkhof, die waarnam voor de afwezige projectleider Henk Hilstra, liet weten dat de eveneens afwezige Minne Goënga van de supermarkt zich volledig in het nu gepresenteerde ontwerp kan vinden.

De herinrichting kost naar verwachting drie ton. Volgens Ridderinkhof zijn inmiddels gesprekken gevoerd met ambtenaren van de gemeente en volgt binnenkort overleg met de wethouders. Uitvoering van het plan in 2016 is niet mogelijk, omdat er eerst een bedrag in de gemeentelijke begroting moet worden opgenomen. Bedoeling is het werk te koppelen aan rioleringswerkzaamheden in de Kerkstraat. Vanuit de zaal werd opgemerkt dat de plannen er wel goed uitzagen, maar klonk tegelijkertijd de vraag of het zou lukken het beoogde gebied echt het karakter van een plein te geven.