Nog geen besluit NWO over

sluiting NIOZ-vestiging Yerseke

De toekomst van het NIOZ stond woensdag op de agenda van een vergadering van het bestuur van moederorganisatie NWO. Eén van de opties is sluiting van de vestiging in Yerseke, maar daarover werd geen besluit genomen.

Het instituut in Yerseke komt voort uit het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie (CEME) en is in 2012 gefuseerd met het NIOZ op Texel. NIOZ Yerseke bestudeert het leven in kustzeeën en riviermondingen. Op Texel wordt onder meer onderzoek gedaan naar zeeën en oceanen. Sluiting van Yerseke is één van de mogelijkheden om de benodigde bezuinigingen door te voeren. In die variant wordt Yerseke samengevoegd met Texel en de medewerkers uit Zeeland overgeplaatst naar het Waddeneiland. Dat stuit in Zeeland op veel verzet. Peter Herman, directeur van de vestiging in Yerseke zei op Omroep Zeeland: "Het NIOZ in Yerseke is een zeer gedegen onderzoekcentrum met een effectieve organisatie en doet aan hoogwaardig onderzoek. Het zit hier al zestig jaar en we weten ontzettend veel over de Zeeuwse wateren. Als je dat concentreert op Texel, gaat dat verloren." Naast het belang voor de wetenschap gaat het ook om 70 medewerkers, 40 vaste en 30 part-time. "Het gaat wel om mensen en die hier een leven hebben opgebouwd", aldus Herman, die aangeeft dat voor veel medewerkers meegaan naar Texel geen optie is.

De sluiting van Yerseke is volgens NWO-woordvoerder Olivier Morot wel besproken in de vergadering van het algemeen bestuur van het NWO, maar er is geen besluit genomen. ''Alle opties en aspecten die belangrijk zijn voor de toekomst van het NIOZ worden op dit moment zorgvuldig bestudeerd. Ook wordt gesproken met verschillende belanghebbenden. Eerst moet er meer duidelijkheid komen voordat er een besluit wordt genomen. Voor een besluit is nog geen datum vastgesteld.'' De kwestie is in Yerseke inmiddels door de regionale politiek aangekaart.