Een zwerm grote sterns.
Een zwerm grote sterns. Foto: Eric Menkveld

Recordaantal grote sterns

Texel is dit seizoen weer dé plek voor broedende grote sterns. Op dit moment broeden er ruim zevenduizend paar vogels in natuurgebieden Utopia en Wagejot van Natuurmonumenten. Een nieuw record.

In Utopia broeden zesduizend paar grote sterns en de overige duizend paar broeden in het Wagejot. De grote sterns broeden drie weken. De eerste kuikens zijn al uit het ei gekropen en kun je zien rondscharrelen op de schelpenstrandjes. Via www.wadden.tv zijn ze live te volgen. Utopia en Wagejot zijn binnendijkse natuurgebieden vlak achter de Waddendijk. Een paradijs voor grote sterns, visdieven, kluten en veel andere soorten vogels. Op de schelpenstrandjes zijn nesten veilig tegen hoog water en mensen. Door de toenemende recreatiedruk op de stranden kunnen vogels daar niet meer terecht om rustig te broeden. Utopia en Wagejot zijn onderdeel van de mooiste vogelboulevard van het Wad; een parelketting van natuurgebieden langs de Waddendijk die vanaf de openbare weg prachtig te beleven zijn. Grote sterns zijn te herkennen aan hun zwarte kuif en snavel met een klein geel puntje. In de winter trekken de meeste grote sterns naar Afrika of Zuid-Europa. Hun nesten bestaan uit niet veel meer dan een kuiltje in de bodem. In tegenstelling tot de grote sterns op Texel gaat het niet overal goed. Natuurmonumenten op Texel hoopt dan ook op een goed broedseizoen in Utopia en het Wagejot voor deze beschermde vogels.


Gratis naar Ecomare

In juni 2015 krijgt iedereen die kan aantonen dat hij Dennis heet, gratis toegang bij Ecomare. Dit in het kader van de actie Maak kennis met Dennis, de nieuwe bruinvis van Ecomare.

Bruinvis Dennis zwemt sinds half mei in het bruinvissenbassin, samen met Michael. Inmiddels zijn de dieren en de verzorgers goed aan elkaar gewend. Dennis is een heel braaf en gehoorzaam dier. Michael heeft veel meer de neiging de dierverzorgers uit te dagen; Dennis precies doet wat ze van hem vragen. "Dennis is ook nog een peuter terwijl Michael al een puber is" aldus dierverzorgster José Kemper.