Afbeelding
Foto: Job Schepers

Een halve dag met Eric Delfsma van Univé

Vandaag lopen we mee met Eric Delfsma, schadebehandelaar bij Univé. We ontmoeten elkaar om 12 uur. Het is lunchtijd en Eric heeft er al een halve werkdag opzitten. Zijn ochtend is rustig verlopen, met hier en daar wat huis- tuin- en keukenschades. Om half een gaat hij weer aan de slag. Dit geeft mij de kans om nog even rustig met hem te praten.

Inbraakschade


Ik vraag wat het meest ingrijpende soort schade is. Eric: 'Dat zijn de inbraken. Ik spreek mensen natuurlijk vaak vrijwel direct nadat de inbraak heeft plaatsgevonden. In eerste instantie zijn de meesten dan nog vrij ontspannen en bekijken ze het zakelijk. "Het zijn maar spullen, er zijn ergere dingen". Dat soort dingen hoor ik dan vaak. De klap komt meestal pas na een paar weken. Ik doe dit werk al een hele tijd, maar dat is echt een patroon. Na een week of twee bel ik daarom bijna altijd nog even. Om te vragen of de schade netjes is afgehandeld, maar vooral om te horen hoe het met de klant zelf is.'

Waterschade


Ik hang aan Eric's lippen. Als het vijf voor half een is, staat hij op, en neemt hij me mee naar zijn werkplek. Hij zet zijn headset op, en ik krijg een gewone koptelefoon op, zodat ik kan meeluisteren. Het eerste gesprek dat binnenkomt, betreft een waterschade. Het gaat om een nieuw huis. Via het balkon is er water naar binnen gesijpeld op de bovenverdieping. Oorzaak: een verkeerd geplaatste lekdorpel. De schade is gedekt. De klant erna belt om te vragen of de smartphone die zojuist in de wc is gevallen, is verzekerd. Helaas blijkt dit niet het geval. Eric handelt de schades soepel en vakkundig af, terwijl ik terugdenk aan het lunchgesprek dat we hadden.

Psycholoog


Ik vraag hem of brandschade niet erger is dan een inbraak, maar Eric blijft erbij, dat inbraakschades het heftigst zijn voor de meeste mensen: 'Het idee dat een vreemde in je spullen heeft gesnuffeld, kan er flink inhakken. Van de week nog, sprak ik een vrouw. Zij ging al wekenlang bijna iedere nacht naar beneden, om te kijken of er echt geen inbreker was. Dat is funest voor je nachtrust. Het klinkt misschien overdreven, maar ik adviseer weleens om met een psycholoog te gaan praten. Ik ken een aantal klanten die dat hebben gedaan en die zijn er na een paar sessies dan weer grotendeels bovenop.' Om drie uur nemen we afscheid van elkaar. Als ik naar huis rijd, neem ik me voor om binnenkort iets te gaan doen aan inbraakpreventie.

Afspraak bij u thuis?
Op Texel komen we graag bij u thuis. Bel 0223-613131 of mail naar texel@unive.nl voor het maken van een afspraak.