De Rival brengt bezoekers van de foto-, vertel- en muziekavond op 13 juni van en naar Den Oever.
De Rival brengt bezoekers van de foto-, vertel- en muziekavond op 13 juni van en naar Den Oever. Foto: Pieter de Vries

Ode aan Waddenzee

Fotograaf Pieter de Vries, schrijver en radiomaker Mathijs Deen en zanger en muzikant Jeroen Zijlstra proberen gezamenlijk het wad te vangen, te begrijpen en het hof te maken op zaterdag 13 juni in 'Het Vikingschip' in Den Oever. Aanvang 20.30 uur.

Texelaar Pieter de Vries vliegt al jaren regelmatig over de Waddenzee om het gebied vanuit de lucht te fotograferen. Zijn foto's laten zien dat die grijze streep van het Wad eigenlijk een wonderschoon en kleurrijk gebied is vol geometrische patronen en oerbeelden. De badgasten die het gebied telkens weer bezoeken, de vissers die er dag in dag uit op werken, de eilanders die er hun hele leven langs de kust wonen; ze zijn zich er vaak niet van bewust in wat voor gebied ze leven, werken of vakantie houden. Mathijs Deen schreef De Wadden, een boek over de geschiedenis van de Waddeneilanden. Hij laat zien dat de eilanden en hun bewoners meer op elkaar lijken dan van elkaar verschillen. Omdat de levens van eilanders, van de Helsdeur tot de Dollard worden beïnvloed door dezelfde zee, en gevormd zijn door eenzelfde geschiedenis met een onderling vergelijkbare verhouding tot de vaste wal. En Jeroen Zijlstra, schoolmeesterzoon van Wieringen, ex- Noordzeevisser en boven alles: gevierd en bekroond zanger en muzikant, zingt liederen waar altijd wel ergens de zeewind en de branding in te horen is. De avond is onderdeel van het nationale Werelderfgoed-weekend 2015, met activiteiten rond het thema 'Werelderfgoed gezien door het oog van de lens'.
De Waddenzee werd in 2009 bekroond met de Werelderfgoed status vanwege haar uitzonderlijke en unieke natuurwaarden. Meer informatie, ook over de activiteiten tijdens het weekend: www.waddenzee-werelderfgoed.nl. Toegangsprijs €10,00, voor kaarten en reserveren: www.vikingschip.nl. Bij voldoende belangstelling (max. 40 pers.) vertrekt ms Rival om 18:00 uur uit Oudeschild naar Den Oever, zodat ook Texelaars en toeristen op het eiland naar de voorstelling kunnen. De twee keer anderhalf uur durende tocht over het wad voegt een extra dimensie toe aan het waddengevoel. De terugtocht is bij eb in het schemerduister, de hele trip kost €25,00 incl. toegang en een kop koffie op de heenreis. Wie mee wil, moet wel reserveren: €25,00 per persoon storten op bankrekeningnummer NL21 RABO 0362 5182 62 t.n.v. Int Fine Art Photography onder vermelding van 'Rival' en uw naam en woonplaats. Bij slecht weer wordt er uit veiligheidsoverwegingen niet gevaren en wordt het geld teruggestort.


Weerman exposeert in Duitsland

Kunstenaar Wouter Weerman is uitgenodigd om in Duitsland onder de titel ''Gemalde eines Lebenskunstlers'' een overzichtstentoonstelling te presenteren van zijn Texelse landschapsschilderijen. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 13 juni in museum Kloster Kamp te Kamp-Lintfort. De tentoonstelling duurt tot 23 augustus. Meer informatie via www.kloster-kamp.eu.