Marijn, Pieter, Marianne, Arnold en Annemiek Langeveld van Boutique Hotel Texel, dat compleet werd vernieuwd. Zondag houden ze open huis.
Marijn, Pieter, Marianne, Arnold en Annemiek Langeveld van Boutique Hotel Texel, dat compleet werd vernieuwd. Zondag houden ze open huis. Foto: Gerard Timmerman

Van boerenpension tot Boutique Hotel

Door het verbreden van hun landbouwbedrijf met een pension legden Gusta en Arnoud Langeveld van Nieuw Breda van 1964 op 1965 de basis voor een luxe hotel met 42 kamers, restaurant en wellness. Boutique Hotel Texel houdt zondag 7 juni open huis.

Anno 2015 is het kleindochter Marianne die samen met haar rechterhand Nancy de scepter zwaait in het vernieuwde familiehotel dat afgelopen winter verrees op de plek waar het meer dan een halve eeuw geleden allemaal begon. Het contrast tussen het huidige luxe hotel met de schuur die er ooit stond is groot, illustreert de enorme zwartwit foto in de receptie. Maar de foto van Arnoud Langeveld die een wagen hooi naar binnen rijdt is vooral een eerbetoon aan de grondlegger. Net als de naam Gusta voor het restaurant. Marianne: ''Gusta staat voor smaak, een plek waar je wilt zijn.''

De eerste voorbereidingen voor het nieuwe hotel dateren al van 2007. Eerst nog in gedachte, later op tekening. 'We hebben er met het hele gezin naar toe geleefd en gewerkt.', doelt ze op vader Arnold, moeder Annemiek en broers Pieter en Marijn, want met name hun technische inzichten kwamen goed van pas. ''We hebben in het hele land rondgekeken, langzaam kwam het in ons hoofd tot leven. We hebben een jaar of twee, drie genomen om ons voor te bereiden.'' In 2012 volgde de bouwaanvraag, waarna in september 2014 de eerste schop de grond in ging. In zo'n proces wil je nog wel eens voor verrassingen komen te staan. 'Natuurlijk zijn we onderweg nieuwe dingen tegen gekomen. Het was intensief, maar goed voorbereid, eigenlijk hadden we overal een antwoord op. We zijn heel gelukkig met de aannemer, de onderaannemers en de jongens van onze eigen boerderij die het project hebben opgepakt.'' Ook financieel een groot project. Een ondernemersfamilie die het aandurft, maar geen onverantwoorde risico's neemt. Over elke stap is gewikt en gewogen, hier geen ad hoc-besluiten. Wel visie. ''We willen een toegankelijk viersterrenhotel zijn. Boutique Hotel staat voor kleinschalig, waar de gast als kennis wordt ontvangen, met een heel persoonlijke benadering. Ook rijk aan verrassingen en faciliteiten. Zoals een hoogwaardig restaurant, met chef Martijn Beers en sous chef Mark Schoo. Met producten van het eiland, vers van de boerderij, van de kotter en mooie wijnen. We hebben elke drie maanden een nieuwe kaart. Bijzonder is ook de Spa Woolness, de wellnessvleugel, met een zwembad met uitzicht over het polderland, stoom- en geursauna's, High spa, een Texels wolbad, de HaarSpa, een schoonheidssalon en een wellnesstuin. Iedereen is welkom in de Spa Wellness. Een hotel dat opvalt door de vorm. ''De rondingen zijn een knipoog naar het duingebied tegenover ons.'' De vele ramen bieden uitzicht op de omgeving. ''We hebben buiten binnen gehaald en binnen buiten. Een inrichting die past bij de omgeving, met natuurlijke materialen en kleuren. Zoals het hotel in omvang meer dan verdubbeld is, is dat ook met het personeelsbestand, dat is gegroeid naar 23 medewerkers. De reacties stemmen tot tevredenheid. ''Gasten zijn onder meer verrast door de compleetheid van het hotel. Ook de bezetting is hartstikke goed, sinds de opening met Pasen is het gelukkig nog geen moment rustig geweest. We zijn ook blij dat het restaurant veel bezoekers van buitenaf trekt en dat veel fietsers stoppen voor een kopje koffie.'' De open dag zondag is van 14.00 tot 17.00 uur.