Wat ik zeggen wou

Greenpeace

Tijdens de Texelse raadsvergadering van 21 mei 2015 is een motie aangenomen tegen een actie van Greenpeace.

Die heeft een aantal zwerfstenen gedumpt op de Klaverbank, een gebied in de Noordzee dat bezaaid ligt met stenen.

Texel 2010 en de VVD hebben zich per motie beklaagd dat deze stenen op dertig meter diepte gevaar opleveren voor schepen, en riepen het college op de zorg van de raad aan regering en aan andere gemeenten met een vissersvloot over te brengen.

GroenLinks is teleurgesteld in de kortzichtigheid hierin van de gemeenteraad. De regering heeft aangekondigd in 2020 een goede milieutoestand te willen bereiken in de Noordzee. Er zijn tot op heden echter geen maatregelen genomen om hieraan iets te doen. Er wordt geen initiatief ontwikkeld. Terwijl er een gezamenlijk belang is, van zowel vissers als alle inwoners van landen om de Noordzee om een gezonde zee naast de deur te hebben, laat de overheid verstek gaan.

GroenLinks heeft als enige de motie niet gesteund. Wij hebben er moeite mee dat de belanghebbenden, vissers en (andere) liefhebbers van een gezond zeemilieu, vechtend met elkaar over de vloer gaan terwijl de overheid haar verantwoordelijkheid niet oppakt.

De actie van Greenpeace (het storten van enkele stenen in een stenenrijk gebied) is al eerder door de minister en de Raad van State beoordeeld. Die waren van mening dat er zich daardoor geen verhoogd risico voordeed.

GroenLinks Texel hoopt dat de actie van Greenpeace leidt tot voldoende aandacht voor instandhouding van de soortenrijkdom in de verschillende gebieden van de Noordzee. Een zee die van belang is voor onze vissers en waarvan wij allemaal willen dat die nog lang gezond mag bijdragen aan een evenwichtig systeem, waaruit ook de visserij kan blijven putten.

Bestuur en Fractie van GroenLinks afd. Texel