"Raad van Advies deed deur dicht"

De uiteindelijke omschrijving van de bevoegdheden voor een Raad van Toezicht voor STIFT deed de deur dicht.

Dat schrijft het opstappende bestuur van het toeristisch investeringsfonds in een brief die een paar dagen geleden aan de gemeenteraadsleden is verstuurd. "De omschrijving betekent ons inziens een onacceptabele inbreuk op het zelfstandige karakter van STIFT'", schrijft het bestuur dat per 1 juli aftreedt.

Het instellen van een Raad van Toezicht voor STIFT is één van de voorstellen die het college woensdagavond in de commissievergadering doet aan de politieke partijen. Volgens het college moet een Raad van Toezicht gevraagd en ongevraagd bindende adviezen aan het bestuur van STIFT kunnen geven. De Raad van Toezicht moet ook over de inhoud van de financiën van het toeristisch investeringsfonds gaan en de samenstelling van het bestuur. De Raad van Toezicht moet volgens het collegevoorstel bestaan uit vertegenwoordigers van de gemeente en het Texels Ondernemers Platform (TOP). De politieke partijen kunnen woensdagavond aangeven of er wensen dan wel bedenkingen tegen het instellen van een Raad van Advies zijn.

Het bestuur van STIFT schrijft in de brief aan de raadsleden zeer verbaasd te zijn dat het uit een schriftelijke reactie van burgemeester Francine Giskes moest opmaken dat een Raad van Toezicht onderdeel was van een "package-deal" en dat er niet meer over gesproken kon worden. Het STIFT-bestuur was voorstander van een Raad van Advies. Dat is vrijblijvender dan een Raad van Toezicht. Het STIFT-bestuur in de brief: "Wij hebben vanaf het begin van het overleg met TOP, de klankbordgroep en de gemeente in de veronderstelling verkeerd dat we tot een finaal oordeel konden komen aan de hand van het eindvoorstel van burgemeester en wethouders." Er wordt verwezen naar twee eerste vergaderingen van de gemeente, TOP en de klankbordgroep waarvoor het STIFT-bestuur niet was uitgenodigd. "Blijkbaar zijn in die vergaderingen afspraken gemaakt en piketpaaltjes geslagen zonder dat aan het bestuur van STIFT te melden."

Volgens TOP en de klankbordgroep (met daarin de oprichters van het toeristisch investeringsfonds) kan een Raad van Toezicht een goede sparringpartner voor het STIFT-bestuur zijn. Verwezen is naar de VVV die sinds een paar jaar ook een Raad van Toezicht kent. Dat zou ook het overleg tussen de betrokken partijen minder informeel moeten maken.